Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Kao što znamo (iz filma “Hrabro srce”) u Evropi je postojalo plemićko pravo prve bračne noći – plemić je imao pravo na nevestinu nevinost, a ne njen izabranik. U filmovima je obično prikazivana zloupotreba ovog prava, ali u istorijskim spisima stoji da je to pravo postojalo da bi nateralo seljake da plate porez – tako se mogla otkupiti nevinost izabranice – a ne da bi plemići uživali u čarima seoskih devica.

U afričkoj zemlji Benin, devičanstvo se plaća – majka daje svojoj kćeri bogatu nagradu, ako se posle prve bračne noći pokaže da je bila nevina. Dakle, krvavi čaršavi, i ovde.

Stari srpski običaj je takođe nalagao izlaganje okrvavljenih čaršava i to rodbini okupljenoj oko kućice u kojoj su mladenci specijalno provodili prvu bračnu noć. To je bila noć probe za mladu – ako je nevina, mladoženjina porodica plaća troškove svadbe, ako nije, a mladoženja ipak želi da je zadrži, plaća njena porodica. Mladoženja je takođe imao pravo da je istera i odbaci, ukoliko nema tragova krvi i tom sramotom bi mlada i njena porodica bili trajno obeleženi.

Izvor fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Editors choice