Instagram trendovi za prolećna venčanja

Uvrnute stvari o kojima nemaš prilike da razgovaraš – dok ne dobiješ decu

Zašto je venčanica bela?

Kokteli koji će oduševiti tvoje goste (RECEPTI)

Ove fotografije učiniće da poveruješ u ljubav

Budi drugačija i nosi “crop top” venčanicu

Kako da uvrstiš picu u jelovnik za svoje venčanje

Pet tipova žena kod planiranja venčanja

Neobjavljene fotografije princeze Dajane sa kraljevskog venčanja

Predbračna obećanja – sebi i njemu

Kao što znamo (iz filma “Hrabro srce”) u Evropi je postojalo plemićko pravo prve bračne noći – plemić je imao pravo na nevestinu nevinost, a ne njen izabranik. U filmovima je obično prikazivana zloupotreba ovog prava, ali u istorijskim spisima stoji da je to pravo postojalo da bi nateralo seljake da plate porez – tako se mogla otkupiti nevinost izabranice – a ne da bi plemići uživali u čarima seoskih devica.

U afričkoj zemlji Benin, devičanstvo se plaća – majka daje svojoj kćeri bogatu nagradu, ako se posle prve bračne noći pokaže da je bila nevina. Dakle, krvavi čaršavi, i ovde.

Stari srpski običaj je takođe nalagao izlaganje okrvavljenih čaršava i to rodbini okupljenoj oko kućice u kojoj su mladenci specijalno provodili prvu bračnu noć. To je bila noć probe za mladu – ako je nevina, mladoženjina porodica plaća troškove svadbe, ako nije, a mladoženja ipak želi da je zadrži, plaća njena porodica. Mladoženja je takođe imao pravo da je istera i odbaci, ukoliko nema tragova krvi i tom sramotom bi mlada i njena porodica bili trajno obeleženi.

Izvor fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Editors choice