Zašto treba da se udaš bar tri puta

Šta vam treba za uspešan medeni mesec

Strahovi koje treba da razrešite pre ulaska u brak

Vodič za svatove: Kako da budeš dobar gost na venčanju?

#weddinginspo: Najlepše venčanice sa Bridal Fashion Week-a

Kako da proslavite godišnjicu braka

Brak na prvi pogled: Ima li šanse za opstanak?

Kako se družimo kad imamo decu, porodicu, posao

Da li si spremna za brak? Pre nego što kažeš DA, pronađi odgovore na ova pitanja!

Najlepše vrste cveća za tvoju svadbu

Kao što znamo (iz filma “Hrabro srce”) u Evropi je postojalo plemićko pravo prve bračne noći – plemić je imao pravo na nevestinu nevinost, a ne njen izabranik. U filmovima je obično prikazivana zloupotreba ovog prava, ali u istorijskim spisima stoji da je to pravo postojalo da bi nateralo seljake da plate porez – tako se mogla otkupiti nevinost izabranice – a ne da bi plemići uživali u čarima seoskih devica.

U afričkoj zemlji Benin, devičanstvo se plaća – majka daje svojoj kćeri bogatu nagradu, ako se posle prve bračne noći pokaže da je bila nevina. Dakle, krvavi čaršavi, i ovde.

Stari srpski običaj je takođe nalagao izlaganje okrvavljenih čaršava i to rodbini okupljenoj oko kućice u kojoj su mladenci specijalno provodili prvu bračnu noć. To je bila noć probe za mladu – ako je nevina, mladoženjina porodica plaća troškove svadbe, ako nije, a mladoženja ipak želi da je zadrži, plaća njena porodica. Mladoženja je takođe imao pravo da je istera i odbaci, ukoliko nema tragova krvi i tom sramotom bi mlada i njena porodica bili trajno obeleženi.

Izvor fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Editors choice