Najvažniji rituali koji se tiču venčanja

Mobilni telefon ukazuje na to da li vam je brak skladan

Malo venčanje – veći manevarski prostor

Iz riznice bračnog iskustva: Saveti slobodnima

Dekoracija i opremanje sale za venčanje – po Feng Šui principima

Pripreme za venčanje: Kako da držiš dijetu

Šta je to predbračni ugovor i zašto ti je možda potreban

Mladin neseser: Sve što će ti možda trebati

Pravila stajlinga za mlade koja slobodno smeš da prekršiš

Nesvakidašnje ideje za bidermajer

Kao što znamo (iz filma “Hrabro srce”) u Evropi je postojalo plemićko pravo prve bračne noći – plemić je imao pravo na nevestinu nevinost, a ne njen izabranik. U filmovima je obično prikazivana zloupotreba ovog prava, ali u istorijskim spisima stoji da je to pravo postojalo da bi nateralo seljake da plate porez – tako se mogla otkupiti nevinost izabranice – a ne da bi plemići uživali u čarima seoskih devica.

U afričkoj zemlji Benin, devičanstvo se plaća – majka daje svojoj kćeri bogatu nagradu, ako se posle prve bračne noći pokaže da je bila nevina. Dakle, krvavi čaršavi, i ovde.

Stari srpski običaj je takođe nalagao izlaganje okrvavljenih čaršava i to rodbini okupljenoj oko kućice u kojoj su mladenci specijalno provodili prvu bračnu noć. To je bila noć probe za mladu – ako je nevina, mladoženjina porodica plaća troškove svadbe, ako nije, a mladoženja ipak želi da je zadrži, plaća njena porodica. Mladoženja je takođe imao pravo da je istera i odbaci, ukoliko nema tragova krvi i tom sramotom bi mlada i njena porodica bili trajno obeleženi.

Izvor fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Editors choice