Kako odabrati najvažniju haljinu u životu – jer valjda venčanica treba da bude jedinstvena, posebna, simbol svih vaših najlepših želja i najboljih očekivanja sa kojima ulazite u brak, u kojoj ćete izgledati kao princeza i biti najlepša nevesta na svetu…

Prvo, spustite loptu – ne postoji stvar, predmet, krpica, koja može da bude najvažnija u životu. To je samo posebno lepa, svečana i namenska haljina (kao za maturu, samo bela) i nije u redu da košta milion para koje nemate. Mnogo šta oko svadbenih običaja i pretenzija nije u redu, a na vama je da odbacite sve predrasude, pa i one romantične i da razmišljate van zadatih okvira. Upotrebite logiku, zdrav razum i – iskustvo onih koje su oblačile “najvažniju” haljinu pre vas.

Najskuplja i najraskošnija venčanica, koliko god snažan simbol vaših uverenja bila, neće vam doneti sreću i istrajnost u braku, to zavisi od sasvim drugih faktora. Dakle, odbacite i simboliku, zajedno sa sujeverjem i svim ostalim ograničenjima. Ako smatrate da haljina može da bude jedinstvena samo ako se šije po meri, raspitajte se (na forumima, recimo) o iskustvima drugih nevesta, koje su šile venčanice.

Šivenje je dug proces, u kome hiljadu stvari može da pođe naopako. Može da se pokaže da šnajderke nisu dorasle zadatku. Da materijal nije odgovarajući. Da nema dovoljno čipke, a onda morate da nabavite neku drugu, jer takva ista jednostavno ne može da se nađe. Da vaša građa zahteva veštinu krojenja i prilagođavanja modela koji ste izabrale, kakvu vaše šnajderke nemaju, ili materijal nije podesan za te zahvate. Da šivenje traje užasno dugo (jer se hiljadu stvari usput iskomlikovalo) i da vam preti nervni slom, jer ima još dva dana do venčanja, a venčanica je već mesec dana u “završnoj fazi” a juče na probi je opet nešto moralo da se poporavlja i rukavi nisu bili gotovi… I na kraju krajeva, kad je sve sklopljeno i utegnuto, može se desiti da vam usred venčanja prsne šav, ili rajsferšlus, ili se nešto raspara, popusti, raspadne (i onda stvarno doživite nervni slom). Šivenje venčanice je lutrija na kojoj ćete garantovano dobiti mnogo nervoze i stresa, a možda dobijete i divnu haljinu (iako ne baš onakvu kakvu ste želeli) koja će sigurno koštati bezobrazno mnogo para (a nećete moći da kažete “vredela je svaku paru” i to je ono frustrirajuće u celoj priči).

I kad pogledate unazad, koliko biste platili da ste mogli da preskočite sve nerviranje i živčane slomove i da nikada ne saznate koliko šivenje venčanice može da vas stresira i izbezumi?

Comments