Detinjstvo je onaj period života koji treba biti najrazigraniji i najveseliji, ispunjen dirljivim trenucima i osmehom. Zato na vreme izbacite nepoželjne stvari iz dečje sobe, dok dete ne poraste i postane zavisno od istih.

Kako dete raste, tako se i navikava na brojne stvari u svom okruženju, a ukoliko ga mame pre vremena razmaze tražiće više i biće pasivno i neaktivno. Bolje je dete od malih nogu navikavati da se igra sa igračkama, a kasnije će biti vremena za igrice i elektronske sprave. Mnoge mame iz želje da udovolje svom detetu prerano dozvoljavaju korišćenje kompjutera ili ostave dete ispred televizora, pa nek ih on zabavlja dok one spremaju ručak. Potpuno pogrešna stvar je dozvoliti detetu da se zabavlja gledajući TV. Prvo što ima mnogo nedozvoljenog sadržaja koji može da utiče na njihov razvoj, a drugo što će se dete usedeti i naprasno ugojiti. Tužno, ali istinito.

Istraživači sa Univerziteta Darmout prikupili su podatke koji kažu da od 3,000 ispitane dece, uzrasta od 10 do 14 godina, 60% ima televizor u svojim sobama.

Televizor ima više negativnih efekata na vaše dete. Služi mu kao zabava, ali i kao vid obrazovanja, pa ga može odvesti u pogrešnom smeru.

14 Televizor je sprava suvišna u dečijoj sobi

Violeta Stojanović

Comments