Seksualnost je deo ljudskosti i ispoljava se sa prvom svešću o razlici među polovima. Dete otkriva svoje telo, istražuje, upoređuje i postavlja nezgodna pitanja.

Dakle, deca treba da znaju o seksu sve što pitaju. Morate biti spremni i pošteno i jednostavno odgovarati na pitanja koja će vas dovesti u nepriliku.

I to je jedina oblast života u kojoj će vam dečija pitanja izazvati neprijatnost i dovesti vas u iskušenje da posegnete za nategnutim i opštim odgovorima, koji neće ništa objasniti. Ali poslaće detetu veoma jasnu poruku – takva pitanja nisu poželjna.

Neki roditelji izgrde decu, otvoreno im zabrane da postavljaju bezobrazna pitanja i žigošu oblast seksa sramom, tajnovitošću i socijalnom neprihvatljivošću (dodajući još balasta na potrebu čovečanstva za pornografijom – izvorom pogrešnih informacija o seksu), ali oni jedva da time čine manju štetu nego što je izvrdavanje i izbegavanje poštenih odgovora.

Taktika podmetanja edukativnih knjiga i slikovnica, nije loša, ali neće vas spasiti odgovaranja na pitanja. A trenutak u kome im ležerno ostavite knjigu na stolu, podrazumeva da će umeti da pročitaju tekst ispod slika, dakle, zakasnili ste.

Osim ako vam dete ne čita već sa tri godine.

Slika 1 Šta deca treba da znaju o seksu?
Comments