Zaista divno izgledaju na očima, više i ne ličite na sebe kada ih stavite i još se dodatno našminkate. Slavni ih nose stalno, a da ne pominjemo reklame za maskare, gde svi modeli nose upravo veštačke trepavice, kako bi efekat reklame bio bolji, a njihov proizvod prodavan. Možda ne možete da zamislite svoj kompletan make-up bez njih, ali pročitajte ove razloge, pa još jednom razmislite da li da ih sledeći put stavite na oči.

veštačke trepavice Samo prirodno: Recite NE veštačkim trepavicama

Zadržavaju prljavštinu i bakterije

Vaše prirodne trepavice imaju veoma važnu funkciju, a to je zaštita oka od prašine i bakterija. Ukoliko je trepavici onemogućeno da zaštiti oko, zato što su ulepljene lepkom i dodatno “zacementirane” maskarom, vremenom će postati nadraženo, sklono upalama ili zapaljenju rožnjače ili sluznih kanala.

Slabe kapak

Čak i najlakša veštačka trepavica ima određenu težinu, koja opterećuje kapak. Naravno da to nećete osetiti odmah, ali vremenom će vam taj tanak i osetljiv mišić kojim trepćete, oslabiti ili pod opterećenjem se opustiti. Dramatičan pogled ipak nije vredan opuštenih kapaka.

Hemijske reakcije

Možda na njima piše da su prirodne i da lepak nije toksičan, ali posle duže upotrebe lepak postaje štetan, jer svaki put kad je skinete, otkidate i veoma tanak sloj epiderma. Oko tada postaje pogodno za hemijske reakcije koje prouzrokuju alergije.

veštačke trepavice 2 Samo prirodno: Recite NE veštačkim trepavicama

Privremeno gubljenje trepavica

Sa svakim skidanjem trepavice nakon korišćenja, skinućete i par svojih trepavica. One će se, naravno, kroz određen period regenerisati, ali ako često koristite veštačke, period oporavka se povećava, jer koža na tom mestu ne diše, i ne može pravilno da se oporavi. Vremenom se dlačice proređuju, dok ne dođete u situaciju da ste ostali bez polovine dlačica koje vam štite oko, e tek onda će vam biti potrebne veštačke trepavice, jer nećete imati svoje.

Tamna pigmentacija

Usled upotrebe lepka, jedan od problema koji se može pojaviti jeste pigmentacija kože, koja će početi prilično da tamni, jer ćelije epiderma kože, boreći se za oporavak, odbacuju oštećenu kožu i ona oksidira u neprivlačne tamne fleke.

Trajno gubljenje trepavica

Privremeni gubitak je prihvatljiv, jer će se koliko-toliko oporaviti, ali u problemu ste ako trajno izgubite trepavice, što je sve češći slučaj u svetu kod devojaka koje hoće da izgledaju poželjnije. Folikul dlake potpuno umire usled hemijske reakcije, (to je nešto slično trajnoj epilaciji), dlaka ne može ponovo da izraste, a oko bez zaštite je bolesno oko, kome treba svakodnevna nega.

Slepilo

Ovo jeste ekstremni slučaj, ali verujte, statistički veoma prisutan. Svi, gorenavedeni, razlozi, prouzrokuju slepilo, u početku povećanje dioptrije, a kasnije trajne i užasne posledice. Batalite ih na vreme. Neka bude prirodno.

Ivana Spasojević 

Comments