Ljubitelji mode željno iščekuju nove nedelje mode i kreacije koje će predstaviti njihovi omiljeni kreatori, ali nedelja mode koja često prođe vrlo neopaženo jeste baš ona na kojoj se izlažu nove kolekcije venčanica i odevnih komada namenjenih za venčanja. Iako su sva slavlja i venčanja otkazana početkom ove godine, a ne naslućuje se ni da ćemo u skorijoj budućnosti imati prilike da posetimo neko venčanje, to nije demotivisalo dizajnere već im je dalo novu inspiraciju za originalne dizajne koje ćemo videti na mladama širom sveta, kada se pandemija završi. I dok su neki brendovi razvili svoje kolekcije u potpuno drugom smeru, stvarajući opuštene i moderne kreacije, drugi su i dalje kreirali haljine za žene koje žele da se osećaju kao princete na svoj poseban dan.

Oscar de la Renta kreirao je jednu od najsofisticiranijih kolekcija do sada, predstavljajući ženstvene, uske i sveže siluete sa upečatljivim perjanim detaljima i izvezenim cvetnim detaljima. Neki od njegovih dizajna predstavljaju i dve haljine u jednoj, odnosno haljinu sa perjanim dnom koje se može ukloniti, a vi dobiti savršenu kratku belu haljinu.

Elie Saab je ostao veran svojim nežnim i romantičnim dizajnima obogaćenim cvetnim detaljima, svilom, tilom i čipkom, ali i svojim originalnim siluetama balskih haljina. Većinu venčanica u novoj kolekciji odlikuju i ogromne mašne od tila, a tu je i providni veo u različitim nijansama lila i roze boje.

Viviene Westwood odlučila je da u svojoj novoj kolekciji koristi samo bogate i luksuzne materijale, a njeni dizajni su veoma jednostavni, bez dodatnih printova i detalja. Za postizanje teatralnog izgleda kojim ćete svima prisutnima oduzeti dah koristila je tehnike volumena i slojevitog slaganja materijala kako bi postigla barokni voluminozan izgled. U njenim kolekcijama istovremeno su prisutne ideje jednostavnog providnog vela, ali i vela u vidu precizno dizajniranog plašta koji će u potpunosti zaseniti vašu haljinu.

Til i čipka takođe su obeležili kolekciju brenda Marchesa čije su sve kreacije izgledale bajkovito. Kreativni direktori ovog brenda uspeli su da materijale karakteristične za tradicionalne venčanice inkorporiraju u savremene i moderne dizajne na savršen način. Romantične siluete preovladavale su i u kolekciji Jenny Peckham koja nije robovala beloj boji već je predstavila niz haljina u nežnoj, pastelnoj paleti boja. Njene dizajne naročito su istakle oversize naramenice naglašene tilom i široke suknje od najlaganijih materijala.

Za sve dame koje sanjaju o glamuroznoj, autentičnoj venčanici optočenu kristalima, draguljima, perlama i šljokicama, poslednje kreacije brenda Galia Lahav su pravi izbor. Uske siluete istaći će vašu figuru, a upečatljivi dragulji će dodatno istaći vaše adute. Jedna od omiljenih američkih dizajnerki venčanica, Mira Zwillinger, odlučila je da ove godine razbije konvencionalne okvire koji okružuju odevanje za venčanja, i plasira kolekciju haljina koje istovremeno mogu biti savršen izbor za specijalne prilike i proslave, ali i vaša venčanica iz snova. Pored njenih smelih kreacija, na Bridal nedelji mode bile su prisutne i jednostavne, zatvorene kreacije namenjene ženama koje teže jednostavnosti i klasičnom odevanju. Brend koji je najbolje dočarao stil sofisticirane i elegantne žene jeste Temperley London, a njihovi dizajni naročito su popularni među ženama koje se odlučuju za intimna slavlja u krugu porodice.

Naslovna fotografija: instagram.com/vivienewestwood

Aleksandra Aničić

Comments