Razume se da ćete nositi štikle i da ćete odabrati najlepše sandale, cipele ili čizmice, u skladu sa modelom venčanice i godišnjim dobom. Bićete doterani od glave do pete, a pete će vam biti na potpeticama – treba izdržati čitav naporan dan, koji ćete velikim delom provesti stojeći i zato budite dobri prema svojim stopalima. Evo nekih korisnih strategija i saveta, kako da izdržite u štiklama.

Nabavite svadbene cipele na vreme

To znači da ćete ih kupiti barem mesec dana pre venčanja, što vam daje fore da ih razgazite. Nikako nemojte upasti u zamku novih cipela i obuvati ih prvi put za svoj veliki dan, računajući da ćete izdržati čak i ako vas nažuljaju. Cipele koje vas stežu i pri svakom koraku bolno pritiskaju nažuljana mesta, pokvariće vam dan i mrzećete ih i ljutićete se na sebe što se niste pripremili. Dakle, nabavite cipele na vreme i to vreme iskoristite da ih razgazite. Ako imate nekog (sestru, prijateljicu) čije su vam cipele uvek bile udobne, dajte toj osobi da ih razgazi za vas – to znači da će ih nositi po kući, ili samo sedeti u njima par sati dnevno. Možete cipele odneti kod obućara, da ih stavi na kalup, ako ste ustanovili da su suviše tvrde na peti ili prstima, ili da su uske i usecaju se sa strane. Kožne cipele će se najlakše razgaziti, a veštački materijali mogu izgubiti oblik na kalupu (ili ispucati). Zato je najbolje razgaziti ih prirodnim putem – obujte pamučne čarape (deblje od unihopa), obujte svoje nevestinske cipele i šetkajte se u njima po kući, petnaestak minuta, svakog dana.

Naviknite se na štikle

Ako inače nosite ravno i uglavnom patike, kad se na svom venčanju popnete na štikle, osećaćete se neprirodno i van ravnoteže, kao na štulama. Bilo bi pametno da nabavite još neki par obuće sa potpeticama i da počnete da ih nosite, kako biste se navikli na štikle, jer se držanje tela i centar ravnoteže pomeraju kad imate potpetice, makar i samo nekoliko centimetara visoke.

Vežbajte hod

Nema ničeg ružnijeg nego kad ugledate ženu na štiklama koja gaca kao čaplja, vidno pokušavajući da ne padne na nos. Ukrućena kolena, raširene ruke – to nije hodanje nego održavanje ravnoteže. Za stabilan hod u štiklama potrebno vam je samopouzdanje, ali i navika, kao i snaga stopala. Pomoći će vam jednostavna vežba stanite iza stolice sa naslonom, uhvatite se za naslon i podižite na prste, što više možete. Ne oslanjajte se na stolicu, samo se pridržavajte, dok se podižete na prste i spuštate i opet podižete. Kada obujete cipele, stanite čvrsto i vrlo malo okrenite stopala u stranu – to će vam “uzemljiti” držanje, i ojačati kukove i zglobove. A onda koračajte. Nemojte trupkati, marširati, izbacivati noge i ukrštati nogu preko noge, nastojeći da imitirate manekenski hod. Naprotiv, opustite se, osetite svoje telo, držite leđa pravo, ali ne ukočeno, opustite kolena, ona treba da gibaju, a ne da se koče i pravite male korake. Ako ste navikli da hodate brzo i imate krupan korak, prilagodite se štiklama – usporite i pravite sitnije korake. Postavite ogledalo u kome možete da se posmatrate dok prilazite. Treba da izgledate ležerno i opušteno i samouvereno.

Comments