Verovatno ste šetajući gradskim ulicama ili tržnim centrima sreli bar jednom potpuno “stilizovanu” malu devojčicu, koja izgleda kao da je “ispala” sa stranica nekog modnog editorijala, ali za odrasle! Dobro, kikice sa satenskim mašnama i bele dokolenice jesu naša davno zaboravljena prošlost, koju neke generacije sa setom gledaju na starim školskim fotografijama. Međutim, ovi novi trendovi kao da imaju za cilj da od devojčica, već od najmanjih nogu, prave robove mode.

Izlozi gradskih butika koji drže dečiju garderobu, već neko vreme se ne razlikuju od onih za odrasle. Pa tako ako krenem da kupim za sebe neku kožnu jaknu u rokerskom fazonu, nema problema! Ista takva ima i za moju ćerku na odeljenju za devojčice. Tu već mnoge mame ne odolevaju, pa kupuju sebi i svojoj curici iste stvari, ne razmišljajući o razlici u godinama i starosnom dobu jedne i druge, koje ima svoje specifičnosti. A devojčice kao devojčice, vole da liče na svoje mame tako da im to i ne predstavlja neki problem.

Ipak, kada bi zagrebali po površini ove pojave, verovatno bi morali duboko da se zamislimo kako se sve to odražava na njihovo odrastanje. Da li će moći da odrastu u osobu sa ličnim stavom i ukusom za modu, ili će biti samo kopija svoje majke? Sa druge strane to preterano insistiranje na modi u najranijem dobu, budi u njima neke atribute ženske ličnosti koje ne bi trebalo da upoznaju, bar do puberteta.

Dok pišem o ovome, ne mogu a da se ne setim i svih onih malih devojčica koje su do juče puzale u pelenama, a sada sa četiri ili pet godina, sa kompletnom šminkom i toaletom, učestvuju na nekom američkom takmičenju za malu Mis. S obzirom na to, da su Amerikanci i od ovoga napravili neku vrstu “reality show”-a, možete da gledate i njihove suze kada ne prođu dalje, ili kritike koje im majke upućuju zbog toga. A one bi samo da se igraju u nekom obližnjem parku!

misice Devojčice kao robovi mode

Da nisam ja jedina koja morališe na ovu temu, pokazala je i prošlogodišnja odluka francuskog parlamenta da zabrani takmičenja u lepoti za mlađe od 16 godina sa obrazloženjem da su devojčice na taj način prerano primorane na ulogu zavođenja.

Međutim, kao majka jedne petogodišnjakinje priznajem da je nekad teško odoleti iskušenjima, pogotovo kada vas male manipulatorke kupe jednim osmehom!

Olivera Denčić

Comments