Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Sofisticirane i romantične: Najnovije svadbene kreacije Zaca Posena

Najbolji momenti venčanja u filmu “Downton Abbey”

Najlepši jesenji nevestinski buketi

Dekorativni dodir jeseni na tvom venčanju

Horoskop otkriva: Kako bi izgledala tvoja savršena prosidba?

Čudesni nevestinski buketi – koji nisu cvetni

10 dana pre venčanja – 10 stvari koje ne smeš da zaboraviš

Najlepši hoteli za medeni mesec – za ljubitelje vina

Fotografije sa venčanja koje moraš imati

1/3

Cipele za venčanje danas predstavljaju pravo oličenje mode. Mlade biraju svoje venčanice i aksesoare da bi izrazile svoj individualni stil, ali pri odabiru cipela idu korak dalje od tradicionalnih običaja. Vaš izbor haljine i cipela mogu doprineti atmosferi.

Ali sigurno se nikada niste pitali od kada mlade na svom venčanju nose cipele na štiklu i kakve su cipele u davnoj prošlosti nosile obične žene, princeze i kraljice i pripadnice uticajnih porodica i plemstva.

Francuska kraljica Katarina de Mediči, jedna je od prvih mlada koja je do oltara prošetala u štiklama. Princeza Dijana izabrala je svilene cipele za venčanje sa niskom potpeticom kako ne bi bila viša od svog izabranika princa Čarlsa.

Ozloglašena francuska kraljica Katarina de Mediči je daleke 1533. godine je za svoje venčanje naručila par cipelica s potpeticama od poznatih majstora iz Firence, koji su i u ono doba bili na dobrom glasu. Ona je bila jedna od prvih mladi koja je do oltara prošetala u štiklama.

Prve cipele s petom pripisuju se Leonardu da Vinčiju i poznato je da su sve do 18. veka visoke pete bile vrlo popularne. Jedno vreme je štikla označavala viši status u društvu i to sve do Francuske revolucije, kada je postalo neprimereno nositi vrtoglavo visoke potpetice. To vreme se nije dugo održalo, pa se u 19. veku visoke potpetice vraćaju u modu, te su se kroz razne oblike i veličine zadržale sve do danas.

Oblik cipela kakve je nosilafrancuska kraljica Katarina de Mediči na svom venčanju Cipele za venčanje nekad i sad

Editors choice