U cvećarama imate preko cele godine veliki izbor divnog i mirišljavog cveća, a lepo je upotrebiti i sezonsko cveće za dekoracije i cvetne aranžmane. Zumbul će divno izgledati i širiti miomiris iz malih vaza na svakom stolu, lale takođe fantastično mirišu i izgledaju otmeno, ruže su uvek aktuelne i sa njima nikada nećete pogrešiti. Vrste cveća možete mešati, praviti velike bukete i bujne cvetne aranžmane, ako je to u skladu sa načinom na koji su gosti smešteni – jer velike vaze sa visokim cvećem nisu dobar izbor za sredinu stola za kojim gosti sede jedan nasuprot drugom i ne mogu da se vide, ali su dobre za sredinu velikih okruglih stolova, ili za uglove i udubljenja.

Vaš bidermajer može biti usklađen sa ostalom cvetnom dekoracijom, ali i ne mora, izbor je vaš. U odluci da li želite mirišljavo, šareno cveće, vedre ili elegantne dekoracije i otmene egzotične cvetove, možda može da vam pomogne ovaj spisk najpopularnijeg cveća za venčanja.

Ruže

Na prvom mestu su, naravno, ruže – njihova simbolika je poznata i cenjena od davnina, ruže su simbol ljubavi i lepote i ima ih u mnogim bajkama i pesmama. Ima ih u mnogo boja i dostupne su tokom cele godine, a za venčanja se često koriste hibridne čajne ruže i sitne baštenske ruže. Možete kombinovati različite boje i vrste ruža, a možete odabrati boju koja će dominirati (bele, bledo roze, crvene, narandžaste) i prema toj preovlađujućoj boji opredeliti ostatak dekora.

Lale

Ovaj cvet potiče iz Persije, iako ga u savremeno doba povezujemo sa Holandijom, zemljom lala. Lale simbolizuju večnu ljubav i sreću i odličan su izbor. Njihov miris je divan i nije naporan, ima ih u fantastičnim bojama, nijansama i prelivima, a ima i raznih vrsta – najčešće su holandske, francuske i prugaste lale, a vi možete birati one sitnije sa kraćim drškama, od kojih možete praviti bujnije i neformalnije bukete i aranžmane, ili one sa krupnim cvetovima i dugim drškama, koje možete staviti u viskoke i uske vaze za samo jedan cvet (mada je lepše kad ima bar tri krupna cveta u vazi).

Kale

Kale su veoma elegantne i vrlo cenjene, one su jedinstvene i veličanstvene, ističu se i izdvajaju među cvetovima i uglavnom ćete naići na dve vrste – one sa dugom i glatkom stabljikom i krupnim cvetom, koji će divno izgledati u visokim i otmenim buketima i aranžamanima (ili pojedinačno, u uskoj vazi), i one minijaturne, koje su pogodne za otmen i specifičan bidermajer.

Comments