Jedan od detalja planiranja venčanja, jeste i slanje pozivnica. Bilo da ih šaljete elektronskim putem (što je sada vrlo česta varijanta) ili birate da uručite lično (ili pošaljete poštom) štampane pozivnice, koje će gostima ostati za uspomenu, vodite računa o nekim najčešćim greškama.

Pogrešno vreme i datum na pozivnici

Na pozivnici navedite tačno vreme početka ceremonije venčanja – ako želite da se osigurate da gosti neće kasniti, navedite takođe da je skup svatova pola sata ranije – to je bolje nego da stavite vreme okupljanja, a ne naglasite da je ceremonija pola sata kasnije, da se gosti ne bi osećali izmanipulisano. Jer, to znači da pretpostavljate da će ljudi kasniti, a onda može da se desi da se svi pojave pre vas i da vas čekaju. Dakle, navedite tačno vreme početka ceremonije i vreme okupljanja, a zatim povedite računa da datum i dan budu tačni – ne unosite podatke bez gledanja u kalendar i pogledajte više puta, jer se često dešava da na pozivnicama stoji tačan datum, a pogrešan dan, ili obrnuto. Ovo je najčešća greška – upozoreni ste! Ne želite da precrtavate i ispravljate rukom podatke na svakoj već štampanoj pozivnici.

Niste naveli sve informacije

Ako se događaj odvija na više lokacija, mogućnost propusta je veća – opet, proverite više puta da li ste sve napisali tačno i jasno. Vreme okupljanja, adresu i mesto (jer možda je okupljanje kod mlade ili mladoženje, pa zatim odlazak na venčanje), vreme venčanja i mesto (imajte u vidu vreme koje je potrebno da se stigne iz opštine u crkvu, ako organizujete i građansko i crkveno venčanje). Ako se veselje posle venčanja odvija u restoranu, navedite naziv i adresu restorana, kao i vreme početka. Dakle, tekst pozivnice mora da predstavlja jasnu mapu, koju svaki gost može da protumači i sledi instrukcije.

Prekasno naručivanje i uručivanje pozivnica

Imajte u vidu da je ljudima potrebno vreme da se pripreme za svadbu. Možda ćete obavestiti goste na drugi način, da znaju da se pripreme, a zvanične pozivnice planirate da uručite kasnije, ali to opet ne treba da bude u poslednjem trenutku. Dakle, naručite pozivnice na vreme, barem nekoliko meseci pre venčanja, ako imate toliko vremena za planiranje svadbe. Ako ste stvar “zbrzali” svakako prvo lično obavestite (telefonom ili porukom) svakog koga zovete na svadbu, a zatim pošaljite pozivnice čim budu odštampane. Računajte na to i da će vam biti potrebno vreme za izbor pozivnice i za štampu (a pre toga za utvrđivanje svih onih podataka koji treba da se nađu na pozivnici i sakupljanje adresa gostiju) – dakle, završite deo sa pozivnicama čim zakažete venčanje i rezervišete mesto na kome će se održati ručak, večera, ili celodnevno svadbeno veselje nakon venčanja. Pozivnice treba poslati šest do osam nedelja ranije, a minimum je tri nedelje. Ako ih šaljete poštom, računajte da je potrebno par dana da stigne – šaljite preporučeno, da biste dobili povratnicu i bili sigurni da je pozivnica isporučena.

Comments