Svaka mlada pažljivo bira i osmišljava svoj nevestinski buket. Potrebno je da naglašava lepotu venčanice, da se slaže sa aksesoarom, ili da predstavlja kontrast, da bude šaren, ili jednobojan, od ovog ili onog cveća, ukrašen trakama u boji ili čipkom – cveće je najčešći, najlepši i najlogičniji izbor ne samo za buket, nego i za ostatak dekoracije. Ali nije neophodno. Evo nekih jedinstvenih primera, koji vas mogu inspirisati ako želite nešto drugačije, nekonvencionalno i originalno.

Broševi i nakit

Miranda Lambert je prilikom venčanja sa Blejkom Šeltonom nosila buket od broševa i komada nakita koji je dobila na poklon od rodbine i prijatelja – svi su oni bili prisutni na venčanju i mogli su da prepoznaju i ocene sentimentalnu vrednost ove neverovatne ideje. Možda nemate toliko nakita, da se od njega napravi buket, ali možda imate neke druge sitnice i uspomene, od kojih se može napraviti “kolaž” koji će zameniti i zaseniti svaki cvetni aranžman.

Drvo

Da, moguće je. To mogu biti cvetovi napravljeni od tankih slojeva drveta, umetnički aranžmani od trske, bambusa, slame, izuvijanih tamnih grančica, ili olistalih i cvetnih – delovaće veoma rustično i predstavljaće fantastičan otklon u odnosu na bajkovitu, tradicionalnu venčanicu sa šlepom i velom.

Vintidž dugmad

Starinska dugmad se može naći u svakoj kući, a ako se opredelite za ovu zamisao, angažujte prijatelje da vam dostave sve što nađu po fiokama, zaboravljenim bakinim šivaćim kutijama i teglama – ti komadi mogu da budu još lepši, neobičniji i upečatljiviji od komada nakita. Potrebno je malo veštine (žice i lepka) da spoje i učvrste dugmad u zamišljene oblike, a ako to ne umete sami da uradite, ali znate kako bi to trebalo da izgleda, pronađite nekog ko pravi nakit i ko ima alat i veštinu da sprovede vašu zamisao – a verovatno ima i sopstvene kreativne ideje i predloge.

Sezonsko bilje iz vašeg dvorišta

Jesen može da bude tema vašeg venčanja u narednim mesecima, a buket možete napraviti od najlepšeg opalog lišća u purpurnim, žutim i zelenim nijansama, kombinovano sa grančicama i stabljikama. Zamislite kako bi izgledao buket od vrbe sa svim onim nežnim srebrnastim “macama” na prolećnom venčanju!

Kaktusi i sukulenti

Može se napraviti fantastičan aranžman u vidu buketa od sočnih sorti sukulentnih biljaka i kaktusa, a izbor je ogroman i ne zavisi od sezone – tu je čuvarkuća, aloja, agava, sedum, eševerija… Sukulenti se odlikuju sočnim oblim ili šiljatim listovima, a veliki broj njih raste u gustim grozdovima sočnih žbunića nalik na cvet ruže. I ima ih u divnim bojama i nijansama!

Naslovna fotografija: instagram.com/ourlifestylechoices

Brankica Milošević

Comments