alexjimmy02219 Bidermajeri i cveće

Ukoliko želite da vaš buket bude jednostavan, birajte samo jednu vrstu cveća

Svaki cvet je priča za sebe. Naš kratak vodič kroz simboliku cveća Vam može pomoći da sami dizajnirate svoj bidermajer ali i cvetnu dekoraciju na venčanju. A kako se cveće često poklanja, ova priča Vam može poslužiti da, već pri samom izboru cveta i posvete, određenoj osobi pošaljete ne tako skrivene poruke.

Crvene ruže simbolišu ljubav i strast, ali mogu označavati i zahvalnost i zadovoljstvo. Bele označavaju nevinost i iskrenost. Žute ruže tradicionalno predstavljaju izraz ljubomore, a današnjica ih smatra simbolom sreće. Narandžaste su simbol žudnje, a ljubičaste ljubavi na prvi pogled. Plave ruže su simbol nemogućeg, čemu u prilog govori sam način njihovog nastanka.

Narcis može označavati samoljublje, ali može biti i simbol rođenja, novog početka. Cvet koji simboliše želju za uspehom i posebnost je orhideja. Ljubav, romansa, erotika i želja za intimnošću – sve su to sinonimi za ovaj cvet.

Ljiljan predstavlja simbol lepote, sreće i čistote, dok prema biblijskom predanju simbolizuje biranje voljenog bića.

Magnolija krije poruke o dostojanstvu i otmenosti. Ukoliko je njen cvet beo, onda je znak nevinosti. Ukoliko je cvet magnolije ružičast, onda označava stidljivost i najčešće se poklanja devojkama koje još nisu spoznale pravu ljubav.

Mimoza simbolizuje raskoš i moć, dok je iris simbol dostojanstva, nadahnuća, slave i hrabrosti. Plavi iris podstiče maštu, a žuti strast. Simbol slave je i lala.

Suncokret simboliše snagu, ponos, divljenje i obožavanjedok su ljubičice znak odanosti i vernosti. Visibabe su simbol nade, a đurđevak simbol rađanja života.Jasmin simbolizuje odanost i eleganciju, a bambus postojanost bračne zajednice.

Pored cveća ne zaboravite na satenske trake, svilu ili cirkone. Učinite svoj bidermajer jedinstvenim.

Tekst: Jovana Katić

Comments