Boje lakova za nokte za tvoje letnje venčanje

Neobične palete boja za tvoje letnje venčanje

Šta vam treba za uspešan medeni mesec

Strahovi koje treba da razrešite pre ulaska u brak

Vodič za svatove: Kako da budeš dobar gost na venčanju?

Brak na prvi pogled: Ima li šanse za opstanak?

Kako se družimo kad imamo decu, porodicu, posao

Da li si spremna za brak? Pre nego što kažeš DA, pronađi odgovore na ova pitanja!

Najlepše vrste cveća za tvoju svadbu

Kako da izbegneš anksioznost na dan venčanja

Kad se udate iz ljubavi, neminovno je da u tom braku izgubite iluzije o ljubavi. Jer, cilj je prevazilaženje ljubavi kao osećanja i spoznaja višeg smisla prave, bezuslovne ljubavi, koja, kako ispada, nema ničeg zajedničkog sa onom ljubavlju koju volimo. Bezuslovna ljubav je kosmički imperativ i njoj se povinujemo, nema tu šta da se voli. To se poštuje i praktikuje, a ako se usput snađeš za strast, hemiju, zanos, to ti je bonus i bravo za tebe. Zato, kad izgubiš iluzije o ljubavi, a ne pronađeš bezuslovnu ljubav, pokupiš svoj prtljag i iseliš se iz prvog braka.

Pošto si verovatno iz tog dragocenog iskustva izašla bogatija i za jedno dvoje dece, koja ubrzano stasavaju, dok se organizacija tvog života prvo rasteže kao žvaka, a onda počne da puca, treba ti drugi brak. Zbog para. Treba ti pomoć i podrška, da pokupiš i sastaviš sve one puknute žvake svojih životnih aspekata. Kad se udaš za pare, toliko si zahvalna čoveku koji ti pruža sigurnost, da mu rodiš još jedno dete i onda ga voliš i poštuješ kao oca svog deteta, svog mentora i gazdu, glavnog i odgovornog. Ako ikada rešiš da rasturiš ovaj aranžman, ili se on silom životnih prilika sam rasturi, pa ostaneš udovica, nađeš se u poziciji da su ti deca već odrasla i obezbeđena, hitaju svojim životnim putevima (i već razmišljaju o svojim prvim brakovima), a ti si sama. Ne treba ti strast, imaš pare, ali sama si.

Onda se udaš treći put, zbog prijateljstva. Zbog društva, humora, intelektualne razmene, pomoći i podrške, zbog svih onih najvažnijih stvari zbog kojih nekog voliš celog života, jer je prijateljstvo jedina doživotna ljubav, koja te ne razočarava i ne napušta, možda zato što je bezuslovna. Ne mora ništa, može sve. Tu smo da se razumemo.

Mada, znam neke koji počnu od trećeg aspekta, od udaje iz prijateljstva. Jer ih je ljubav izdala, jer im je više muka od jurnjave za parama kojih nikad nema dovoljno i jer žele da se zvanično i legitimno posvete i obavežu nekome koga već vole i poštuju. Ali to je posebna priča, kojom ću vas zabavljati drugi, ne – treći put.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Aleksina Đorđević

Editors choice