Ako je sudeći prema beauty influenserima, ovo će biti svadbeni trendovi za narednu godinu

Sveže ideje za letnje venčanje

Umesto venčanice – odelo!

Wedding Beauty Guide: Hair&Makeup saveti za tvoj najvažniji dan

Boho venčanica: Čista romantika!

Boje lakova za nokte za tvoje letnje venčanje

Neobične palete boja za tvoje letnje venčanje

Šta vam treba za uspešan medeni mesec

Strahovi koje treba da razrešite pre ulaska u brak

Vodič za svatove: Kako da budeš dobar gost na venčanju?

1/2

Danci imaju otvoren stav prema seksualnosti i smatraju da decu i u tom pravcu treba vaspitavati, da bi imala pozitivnu sliku o svom telu, stekla samopouzdanje i da bi komunikacija sa roditeljima bila kompletna. Jer, ako ste tu za svoje dete, onda ste tu i za sve odgovore na sva pitanja. Naravno da želimo da naša deca budu zdrava i srećna, ali koliko razmišljamo o tome da je seksualnost jedan od veoma važnih činilaca sreće i zdravlja? Ako želimo da naša deca imaju poverenja u naše vođstvo, da nam se obraćaju za savet i da budemo upućeni u njihov život, razmišljanja, akcije i doživljaje, moramo biti osobe od poverenja, sposobne da se nose sa teškim trenucima i zbunjujućim temama. Treba da se ugledamo na Dance. Možemo da koristimo slikovnice i priručnike, ali slike i objašnjenja u njima su često suviše klinička i detaljna, pa je najrazumnije odgovarati tačno, uprošćeno i jasno, ograničavajući se na pitanje, bez širenja priče.

A pitanja će doći, bez brige. Među prvima ona o rađanju. I deca koja imaju prilike da posmatraju kako mami raste stomak i znaju da je unutra beba, koju zatim mama donese iz bolnice, želeće da znaju kako je beba dospela u stomak i kako je izašla napolje. Sa dve, tri godine, to ih neće zanimati. Ali oko četvrte se pojavljuje interesovanje, a pitanja postaju sve konkretnija i zahtevnija. Sa pet, šest već postavljaju filozofska i teološka pitanja, o smrti, Bogu, inkarnaciji – a tada ćete shvatiti da su pitanja o seksu mala maca u odnosu na suštinska pitanja postojanja i smisla. Kod rađanja i seksa ste barem sigurni da možete da im date tačne i uverljive odgovore.

Slika 11 Zašto sa decom treba OTVORENO govoriti o seksu

Odgovarajte kratko, onako kako će dete razumeti i čekajte sledeće pitanje. Dete će vam pomoći – postavljaće pitanja, sve dok ne shvati šta mu govorite, a vi ćete prilagođavati i brusiti svoje odgovore, sve dok ne budu sasvim pristupačni detetovom razumevanju. Kad prestane da postavlja pitanja, znači da je usvojilo odgovore i da je zadovoljilo interesovanje. Sa sledećim nivoom razvoja i potrebe za dubljim razumevanjem, pitanja će se vratiti – možda ista, samo kompleksnija i povezanija, pa je tu onda mesto široj priči. Saznanja se stiču u slojevima, koncentričnim krugovima koji se dopunjuju, integrišu i sležu i dete raste sa stavom da je seksualnost normalna i obična pojava i tema za razmatranje, kao i sve ostalo o čemu stiče saznanja.

Editors choice