Kako inače donosite odluke u životu? Razmišljate, analizirate, procesuirate i sagledavate sve aspekte mogućih dobrih i loših strana neke odluke? Ili znate da iz tog procesa nikada nećete izaći i odlučite odjednom, poneti trenutnim nadahnućem? Ko brzo pristaje, natenate se kaje, kaže poslovica, ali nema te poslovice koje će nas vaspitati da pravilno donosimo odluke. Jedni kažu slušaj srce, drugi kažu dobro razmisli, treći pitaju da li se to isplati?

Teško ćete koristiti računicu, ako ste naučili da se vodite impulsom, naročito zato što taj impuls često predstavlja adekvatan odgovor bića – pravu reakciju u pravom trenutku. Pa, ako se nađete u suludoj situaciji iz filmova da on klekne, izvadi prsten i zaprosi vas i to baš u periodu kad preispitujete da li ta veza vodi nekuda i kad ste nesigurni u svoja osećanja, a možda se baš pojavio neko drugi ko vam je privukao pažnju – nema tog impulsa koji će vas iščupati iz nebranog grožđa. Ili ste možda ludo zaljubljeni i on čini baš ono o čemu ste maštali – izvodi scenu iz romantičnih filmova (imajte u vidu da su zapravo u pitanju komedije) i ispunjava sve vaše ideale jednim potezom? Vaše srce ciči od sreće, ali zaljubljeno srce je inače sklono cičanju i teško da je sposobno za neke druge signale. Dakle, zašto ne treba da prihvatite prosioca, samo zato što se razotkrio u toj ranjivoj i romantičnoj ulozi?

Mlada Zašto NE TREBA da se udate samo zato što vas neko prosi

Vaša osećanja rade protiv vas

U slučaju kada ste nesigurni u svoja osećanja i zapravo se sve u vama sprema, podešava i priprema da pobegne iz te veze, sva je prilika da će se vaša osećanja okrenuti protiv vas. Osećanje krivice, razneženost i neka vrsta sažaljenja, pomešana sa navikom i toplinom, udružiće se da vam nateraju suze na oči i navedu da kažete “da”. Jer on kleči. Sa prstenom. I gleda vas onako. Kako da ga odbijete? To je kao šutiranje psa koji traži da ga pomazite. Samo što nije. To je životna odluka. Tog psa treba da nastavite da milujete i u svim ostalim situacijama i prilikama koje će doći u životu, a on neće klečati i moliti. Ili mislite da on treba da ostane na kolenima, jer mu je jedino tu i mesto? Da vas celog života moli da ga volite? Da bi se u vama krivica udruživala sa razneženošću i da bi se sažalili na njega? Ne želite tako da se osećate. Brak je dovoljno težak i kad nekog stvarno volite.

Comments