Ako brak nije dinamična veza u kojoj partneri obraćaju pažnju jedno na drugo svakodnevno, podržavaju jedno drugo u potrebi da svako izrazi sebe i ostvari autentičnost na sopstveni način, ne oklevaju da sukobe mišljenja i uspevaju da ne izgube kontakt u sukobu, čak i ako se žestoko posvađaju, dakle, ako nisu posvećeni svom odnosu svakodnevno, odnos ode tamo kuda ida sve što pustiš da ide kako ide.

U tri lepe.

Ne znam da li je to jedan od Marfijevih zakona, ali svakako bi trebalo da bude.

get laid4002 U šta si se pretvorio? (2. deo)

Čak i kaktus traži neku negu. A veza koja se ne neguje, zajedništvo u koje se ne ulaže, ljubav nad kojom se ne bdi, suši se i vene, obavezno.

Ako se brak prepusti bračnoj kolotečini, iz šina će ga izbacivati samo uobičajene gluposti – nedostatak novca, nedostatak seksa, neverstva, pijani ispadi, svađe oko dece… dok gluposti ne postanu jedini događaji u vašem braku.
Ukoliko ne dopustite da krene šinama, već se ponašate kao vozači istog automobila i smenjujete se za volanom, dozvoljavajući onome ko voli brzu vožnji da zvizne 200 na autoputu i onom ko voli sporedne puteve i razgledanje okoline da vozi brzinom puža i uživa u pogledu, uobičajeni problemi vas neće sludeti. Zajedno ćete ih rešavati, na način reli vozača, ili na način puža, kako zajedno procenite da je pametnije u tom trenutku.

Međutim, ako dozvolite da upravlja ta zver koja je iskusno dovela u ćorsokak nebrojene parove i ostavila ih tu da pitaju jedno drugo u šta su se pretvorili, nećete umaći.
Jer ta zver je pojam braka, od prvobitne bračne zajednice, na ovamo, nasleđen genetski, sa sve pojmovima vlasništva, sa ženskim i muškim ulogama, koje su se promenile, iako pojam nije.

Ako je moderna bračna zajednica iole emancipovana sada, to će se pokazati u nasleđu naših potomaka tek tamo, u dalekoj budućnosti, koju mi kreiramo ovog trenutka.

Aleksina Đorđević

 

Comments