Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Previše izbora dezorijentiše decu, kažu savremeni psiholozi. Poljuljane porodične vrednosti i samohrano roditeljstvo, uzrokuju prezaštićivanje dece, u nastojanju da im obezbedimo srećno detinjstvo, zaštitimo ih od surove realnosti i nađemo smisao u roditeljskoj ostvarenosti. Posvećujemo se svom snagom svojoj deci, jer su ona jedino na šta možemo da se oslonimo, postajući u njihovim životima nezamenljiva podrška, uvek spremni da rešavamo sve njihove probleme, da ih u svemu razumemo i popunimo sopstvene emotivne praznine.

Naizgled nesebično roditeljstvo je izgleda još sebičnije nego ono koje decu sputava, ograničava im izbore i zahteva poslušnost.

Deca moraju imati sopstvene izazove, sa kojima će morati sama da se suočavaju, neprijatne situacije u kojima će morati da se snalaze i da nauče da ih podnose.

Nas su roditelji štitili pomoću zabrana i ograničavanja, a to nas je naučilo da se borimo i dovijamo za svoju slobodu.

Mi svoju decu štitimo preteranom sklonošću da radimo sve za njih i umesto njih.

Negde na sredini između ova dva preterana metoda je postepeno osamostaljivanje.

A ono zavisi od roditeljske procene kojim tempom je dete u stanju da preuzima odgovornost i kada i koliko treba da se povučemo.

Poštovanje ličnosti deteta i nuđenje raznih aktivnosti u kojima može da se oproba odlike su savremenog vaspitanja. I u tome nema ničeg neadekvatnog, osim ako je roditelj izgubio svaku poziciju da nešto kategorično zabrani i kazni i da to zaista i sprovede.

Happy Kid Treba li deci sve da pružimo?

Jer deca se osećaju izgubljeno u moru slobode, ne znaju u kom pravcu da zaplivaju i gube orijentire.

Treba im dozvoliti i podsticati ih da se oprobaju, kako bi znali šta im ide, gde leže interesovanja i talenti, ali stalno oprobavanje i odustajanje dovodi do toga da imaju gitare koje više ne koriste, sportove kojima se više ne bave, kurseve koje nisu završili.

Izgleda da samo istrajavanje u dosadnim stvarima koje ne idu lako i jednostavno, daje trening istrajnosti.

U svakom zanimljivom sadržaju postoji onaj dosadni deo, u kome treba savladati pravila i metode, ispuniti standarde i zahteve.

I najzanimljivije stvari se moraju naučiti, vežbati, ponavljati, usvajati, pre nego što se osposobimo da ih praktikujemo i da budemo kreativni sa usvojenim znanjem.

Ni najtalentovanije dete neće sesti za klavir i prosvirati za dva dana, a trećeg komponovati svoje kompozicije i četvrtog postati slavni vunderkind.

I tu je sva razlika između onog osećaja da nešto lako ide, jer postoji prirodna sklonost ka toj aktivnosti, lakoća razumevanja i usvajanja.

I ta lakoća zahteva vežbanje i ponavljanje, da bi ispunila svoju funkciju.

Deca koja sama savlađuju adekvatne izazove, koja znaju za ograničenja, neprijatnosti i bolne životne činjenice odrastu u srećnije ljude, koji lakše pronađu orijentire i lakše se fokusiraju na ono čime se bave.

Roditeljski posao je da im to omoguće i nadgledaju.

I da se sve manje mešaju.

Aleksina Đorđević

Editors choice