Stav koji plasiraju romantični filmovi o tome da ćete imati sve vreme ovog sveta da u braku dobro upoznate jedno drugo, u praksi ne daje dobre rezultate. Ranije su se brakovi sklapali kao poslovni aranžmani, znalo se ko šta ulaže i očekuje i kolika je čija dobit, a romantična osećanja su smatrana luksuzom i nisu bila odlučujuća za sklapanje posla (braka). U savremenom svetu, osećanja su najvažnija, ali ona ne garantuju trajnost braka – istina je da nikakvih garancija i nema, ali ako se impulsivno odlučujete za brak, zato što ste zaljubljeni i imate osećaj da ne možete da živite jedno bez drugog, to je iluzija, koja će vrlo brzo nestati. Možda uspete da razvijete stabilan odnos nakon suočavanja sa realnošću, ali velike su šanse da razočaranje dovede dotle da se pitate šta ste uopšte mislili i kako ste se našli u situaciji da budete u braku sa osobom koja vam uopšte ne odgovara. Dakle, bez obzira na čvrstu veru u ljubav, na intenzitet strasnih i romantičnih osećanja koja vas povezuju, potrebno je da budete načisto sa nekim stvarima, odnosno, da se što bolje upoznate pre nego što odlučite da stupite u brak.

Iz kakve porodice on dolazi

Odnosi u primarnoj porodici, socijalni i kulturni nivo ključno oblikuju čoveka – njegov emotivni sklop, očekivanja od braka, njegove strahove i otpore. Važno je kakva je bila podela uloga u njegovoj porodici, kako su roditelji izražavali osećanja, da li je vladala toplina i razumevanje, ili su sirove emocije ispoljavane onako kako se pojave, ko je bio dominantan roditelj, da li je imao razumevanje i podršku, ili je vaspitan strogo, uz kazne i batine, kao metod disciplinovanja… Svako ima emotivni prtljag, a ako je njegov pretežak, ili mnogo različit od tvog, teško ćete se razumeti i postići stabilnost. Ukoliko partner izbegava da govori o svojoj porodici i odrastanju, ili se uopšte ne viđa sa roditeljima, ili sa njima ne govori, to je znak ozbiljnih emotivnih povreda, kojih možda nije dovoljno svestan, a svakako ih nije prevazišao i na ovaj ili onaj način će ih preneti u svoj brak – naročito ako ima mnogo akumuliranog besa, ljutnje i okrivljavanja.

Drugu krajnost predstavlja preterana povezanost sa porodicom – oni se čuju i više puta dnevno, upućeni su u sve detalje njegovog života, govore mu šta da radi, a on im se ne suprotstavlja. Ako mu se tako mešaju u život, mešaće mu se i u brak, a on neće umeti da postavi granice i da odredi šta je važnije.

Comments