Ne morate biti ni ekspert, ni psiholog, ni pedijatar da biste znali za neke tajne roditeljstva sa kojima niste upoznati do trenutka kada postanete roditelji. Potrebno je samo da dobijete jedno dete da biste saznali da roditeljstvo nije spisak recepata koje treba slediti, i da ne postoji uputstvo koje možete slediti kako biste odgajili zdravog i pravog čoveka od vašeg deteta.

Postoje određena otkrića na putu do savršenog roditelja, a koja vam nijedan pedijatar neće otkriti. To su tajni roditeljski saveti, koje ne znaju svi i koji se ne dele na pamfletima.

Ne morate snimati svaki sekund

Jeste, želite da zabeležite svaki deo odrastanja svog deteta, jer želite da imate sećanja kada vaše dete postane čovek i odseli se, ali verujte nam, bolje je da snimite njegov nastup u školi, fudbalsku utakmicu ili kako duva svećice – ali da taj snimak valja, nego da snimate jedva normalan odsečak vašeg deteta kako se igra sa penjalicom u igraonici.

 Stručnjaci vam neće odati ove tajne o roditeljstvu

Izmislite pravila

Bilo koje pravilo, poklon ili trošak koji primenite na najstarijem detetu, moraćete da ponovite za mlađe. Štagod da potrošite na najstarije dete, tražiće i mlađe kada uđe u njegove godine. Ali ovo može da vam ide i na ruku. Samo kažete “Tvoj brat je to i to dobio tek u sedmom razredu i to je porodično pravilo.”

Preživeće nekoliko sati bez vas

Nije strašno ako propustite poneku utakmicu ili nastup. Roditelji koji rade propuštaju ovakva događanja stalno, a deca im opet normalno odrastaju. Zapravo, dobro je da deca na vreme shvate da mogu normalno da funkcionišu bez vas, a verovatno će naučiti nešto i nakon provedenog vremena sa porodicama svojih prijatelja.

Ne bacajte pare na skupe izlete kojih se neće sećati

Nemojte ih terati i vući na predstave koje ćete papreno platiti, jer vam je žao da vaše dvogodišnje dete propusti takvu dečiju senzaciju. Imajte u vidu da se deca retko kad sećaju događaja iz toliko ranog detinjstva.

Sprijateljite se sa roditeljima prijatelja vaše dece

To će vam uštedeti troškove za bebisiterku, moći ćete da popričate sa nekim odraslim za promenu, deca će se super zabavljati, a imaćete i odličnog saveznika kada vam deca uđu u pubertet. “Da li je Ana stvarno bila kod vas sinoć, i da li ste stvarno bili kod kuće?”

Ipak, neka vam drugi roditelji ne budu jedini prijatelji

Naravno, treba imati redovna porodična okupljanja među roditeljima. Održavajte prijateljstvo sa svojim starim drugaricama koje još nemaju decu i kuckaju poruke o žurci koja će se odigrati kasnije te večeri. Ne želite valjda da izgubite svaki kontakt sa stvarnim svetom?

daddydaughter Stručnjaci vam neće odati ove tajne o roditeljstvu

Ništa ne obećavajte!

Ako nešto obećate, a zatim zbog nepredviđenih okolnosti otkažete, vaše dete neće imati razumevanja, a ispašće da ne ispunjavate svoja obećanja. Čak i kada imate veoma, veoma, veoma dobar razlog da prekršite obećanje, vašu decu to neće zanimati. Na vašu rečenicu “Znam da sam obećala plažu, ali najavili su uragan” vaša deca će čuti samo “Blaaa blaaa blaaa, prekršiću ono što sam obećala, blaaa blaa blaaaa ne idemo na plažu”.

I, na kraju, naravno, nikako ne zaboravite da napravite spisak njihovih neodoljivih izjava i bisera. Kasnije će vam biti žao što to nemate zapisano.

Una Hadži – Nikolić

Comments