Brak na prvi pogled: Ima li šanse za opstanak?

Kako se družimo kad imamo decu, porodicu, posao

Da li si spremna za brak? Pre nego što kažeš DA, pronađi odgovore na ova pitanja!

Najlepše vrste cveća za tvoju svadbu

Kako da izbegneš anksioznost na dan venčanja

Iznenađujući trendovi za venčanja u ovoj godini

Beskompromisno venčanje – ko će sve da se uvredi

Najčešće greške koje mlade prave pri izboru šminke i frizure

Instagram trendovi za prolećna venčanja

Uvrnute stvari o kojima nemaš prilike da razgovaraš – dok ne dobiješ decu

1/3

Istina je da se većina bračnih sukoba nikada ne razrešava i neke razlike se nikada ne prevaziđu do kraja, ali to ne uslovljava bračnu stabilnost i sreću. Neki parovi koji se rastaju, ne uspevaju da izađu na kraj sa problemima i razlikama, a neki parovi koji opstaju i istrajavaju, takođe se često sukobljavaju i ne uspevaju da reše svoje razmirice. Većina nesuglasica počiva na suštinskim razlikama u životnom stilu i karakteru, ali način na koji se parovi sukobljavju može da bude ključan i da osudi brak na razvod, ili mu omogući trajnost i stabilnost, kažu stručnjaci.

U brakovima koji su osuđeni na propast, bračne svađe obično počinju i nastavljaju se u negativnom tonu – kritikom, omalovažavanjem, odbranom, distanciranjem. To su stvari koje uništvaju brak.

Kritikovanje

Kad partneru prebacujemo zbog neke situacije, zbog nečeg što je učinio ili nije, a zbog čega smo se osećali loše, izdano, zanemareno, povređeno je jedno – a sasvim drugo je kad to prebacivanje usmerimo na ličnost partnera i prozivamo ga da je sebičan, da ga uopšte ne zanimaju naša osećanja, da je površan i neodgovoran. Kad se kritikovanju dodaju cinični komentari pasivna agresija, znači da omalovažavamo partnera, a to je najgori otrov za bračne odnose.

View this post on Instagram

Authentic love by @adinistorfoto

A post shared by Authentic Love Magazine (@authenticlovemag) on

Omalovažavanje

Istraživanja pokazuju da su parovi koji izražavaju omalovažavanje jedno prema drugom, skloniji da se razbole od zaraznih bolesti poput prehlada i gripa od ostalih ljudi, odnosno, da njihova emotivna situacija smanjuje imunitet i odražava se na fizičko zdravlje. Uz omalovažavanje ide i uključivanje odbrambenih mehanizama, jer nastojimo da se zaštitimo od negativnosti.

Obrambeni mehanizmi

Kada počnemo da se branimo, poručujemo partneru da smatramo da krivica nije u nama nego u njemu, i to često pogoršava sukob. Na kraju, kad kritiziranje, prezir i obrambeni mehanizmi postanu standardno ponašanje, dolazi na red i emotivno distanciranje i povlačenje u sebe. Umesto nastojanja da se bave razrešavanjem problema, partneri podižu zidove.

Editors choice