Koji model venčanice je pravi za tebe?

Dekoracija za venčanje koja će ti uštedeti novac

Strategije koje mogu da preporode tvoj uspavani brak

Popularni trendovi za letnja venčanja

Odaberi pravi trenutak za venčanje uz pomoć astrologije

Večita dilema: Treba li da pozoveš na svadbu šefa i kolege?

Zašto si najbolja mama na svetu?

Venčanice u boji u koje ćeš se zaljubiti na prvi pogled

Najbolje destinacije za medeni mesec za svako godišnje doba

#ISaidYes: Originalni opisi fotografija kojima možeš da potvrdiš da si se verila

1/3

Istina je da se većina bračnih sukoba nikada ne razrešava i neke razlike se nikada ne prevaziđu do kraja, ali to ne uslovljava bračnu stabilnost i sreću. Neki parovi koji se rastaju, ne uspevaju da izađu na kraj sa problemima i razlikama, a neki parovi koji opstaju i istrajavaju, takođe se često sukobljavaju i ne uspevaju da reše svoje razmirice. Većina nesuglasica počiva na suštinskim razlikama u životnom stilu i karakteru, ali način na koji se parovi sukobljavju može da bude ključan i da osudi brak na razvod, ili mu omogući trajnost i stabilnost, kažu stručnjaci.

U brakovima koji su osuđeni na propast, bračne svađe obično počinju i nastavljaju se u negativnom tonu – kritikom, omalovažavanjem, odbranom, distanciranjem. To su stvari koje uništvaju brak.

Kritikovanje

Kad partneru prebacujemo zbog neke situacije, zbog nečeg što je učinio ili nije, a zbog čega smo se osećali loše, izdano, zanemareno, povređeno je jedno – a sasvim drugo je kad to prebacivanje usmerimo na ličnost partnera i prozivamo ga da je sebičan, da ga uopšte ne zanimaju naša osećanja, da je površan i neodgovoran. Kad se kritikovanju dodaju cinični komentari pasivna agresija, znači da omalovažavamo partnera, a to je najgori otrov za bračne odnose.

Authentic love by @adinistorfoto

A post shared by Authentic Love Magazine (@authenticlovemag) on

Omalovažavanje

Istraživanja pokazuju da su parovi koji izražavaju omalovažavanje jedno prema drugom, skloniji da se razbole od zaraznih bolesti poput prehlada i gripa od ostalih ljudi, odnosno, da njihova emotivna situacija smanjuje imunitet i odražava se na fizičko zdravlje. Uz omalovažavanje ide i uključivanje odbrambenih mehanizama, jer nastojimo da se zaštitimo od negativnosti.

Obrambeni mehanizmi

Kada počnemo da se branimo, poručujemo partneru da smatramo da krivica nije u nama nego u njemu, i to često pogoršava sukob. Na kraju, kad kritiziranje, prezir i obrambeni mehanizmi postanu standardno ponašanje, dolazi na red i emotivno distanciranje i povlačenje u sebe. Umesto nastojanja da se bave razrešavanjem problema, partneri podižu zidove.

Editors choice