Naravno, svi žele da budu savršeni roditelji – ili bar veći deo vremena. Ali postoji i ona druga, ne tako savršena, strana roditeljstva. Svaki roditelj se svakodnevno budi sa mišlju kako je ovo dan kada će sve da uradi kako treba kad je roditeljsto u pitanju i kako će bar za taj da biti savršen roditelj.

Ove misli odlepršaju pri prvoj prosutoj čaši mleka po celom kuhinjskom stolu od strane vašeg deteta. Svi teže da budu savršeni roditelji, ali u toj težnji u većini slučajeva sputavaju svoju decu i time čine upravo suprotno. Naveli smo par stvari koje bi bilo poželjno da znate ukoliko ne želite da upropastite svoje dete.

Novorođenčad

Ah ta preslatka malena stvorenja. Ko bi pomislio da oni mogu stvarati probleme? Da, puno spavaju, ali nikada onda kada treba. To dovodi do neprospavanih noći roditelja koji žive na kofeinu i u takvim okolnostima – dešavaju se neželjene stvari.

Alarm

Kada uspavate svoje dete postarajte se da isključite alarm na uređajima, jer u suprotnom će vas u toku noći probuditi i srce će vam skočiti do plafona, a vaša beba će upasti u stanje histerije, što nikako neće omogućiti miran san ni vama i vašem detetu, a onda ćete proklinjati dan kada ste instalirali alarm tako blizu kuhinji.

1s Savršeni roditelji? Ne postoje!

Roditelji jednostavno nikada ne valjaju…

Duga vožnja autom  

Mislite da vaše dete voli da se vozika? Sačekajte momenat kada budete hteli da svoje čedo odvedete u posetu familiji koja je udaljena pet sati vožnje. Nakon vriske i dreke koje će vam prirediti zaklećete se da nikada više nećete voziti dok ne napuni trinaest godina.

Želite da snimite bitne momente?

Vaše dete pravi prve korake – ne postoji lepši momenat u životu jednog roditelja i naravno da želite da ga zabeležite kako biste pokazivali babama, dedama, rođacima, komšijama i svima ostalima. Ali ukoliko zabeležite i pad vašeg deteta pri pokušaju da hoda, pa se još u pozaditi čuje vaš nekontrolisan smeh, izgledaćete kao neko ko se smeje nesreći svog deteta, koliko god sve ovo nevino izgledalo.

Beba zaključana u kolima

Najbolji način da upropastite svoje dete? Zaključajte ga slučajno u kolima, dok je ključ i dalje unutra. Prolaznici će coktati i misliti kako ste veoma neodgovoran roditelj, a vi ćete paničiti sve dok ne pozovete vatrogasnu ili drugu službu u pomoć sa svog mobilnog telefona koji je očito bitniji od vaše bebe – jer ga niste zaboravili u kolima.

Maleni slatki užasi koji tek uče da hodaju?

Mislite da su dvogodišnjaci komplikovani? Muke slede tek kad napuni tri godine.

Mama zaštitinica

Deca ovog uzrasta trče i penju se na sve što ugledaju. Želite da sputate svoje dete? Konstantno ga pratite i na svakih pet minuta vičite fraze tipa “pazi na tu granu” ili “skloni se odatle, povredićeš se”. Ništa ne doprinosi da se dete oseća voljenim kao konstantno uhođenje i vikanje.

Fobija od bakterija

Ako želite da vaše dete oboli od posesivno-konpulsivnog poremećaja ili u najboljem slučaju izrodi tik u kasnijim godinama, konstantno ga pratite sa flašom antibakterisjkog gela za ruke i sve to praćeno upadicama tipa “ne pipaj to” ili “ne, to je prljavo” kako biste vaše dete ubedili u to da je sve na svetu prljavo i puno bakterija.

Kada se dodiruje

Prvi put kada se to bude desilo, pomislićete da je bilo slučajno ili ste sve umislili. Međutim nije tajna da su deca tog uzrasta veoma radoznala po pitanju svojih intimnih delova tela i često posežu za istima. Recite mu da to nije pristojno.

Školski uzrast

Ovo je period kada su deca dovoljno mala da ih možete osakatiti za ceo život, a opet mogu da vode pristojan razgovor.

Podrška u sportskim aktivnostima

Čestitamo! Postali ste prava mama navijačica. Ako želite da upropastite svoje dete, obavezno na svakoj utakmici uzvikujte “Gol, bravo, uspeo si!”, pošto vašem detetu treba da se kaže kada je dalo gol i sl. I obavezno dobacujte neumesne komentare tipa “je l’ nosiš štitnik za genitalije?”. Nemojte izbeći ni momenat donošenja zdrave užine na poluvremenu, jer niko ne voli mame koje donose ukusne slatkiše.

Pametnjaković

Vaše dete ništa ne voli više nego kad ga pred drugima blamirate pričajući o njegovim dostignućima u školi i dodatnim akstivnostima. Ne zaboravite da se proderete “Marko, požuri, zakasnićeš na čas violine!” to će vašem detetu u trećem razredu zasigurno upropastiti život.

Tinejdžeri

Ako ste izdržali do ovde, srećni ste jer je ovo period kada vrlo lako možete da upropastite svoje dete, pre nego što vam se iseli iz kuće zauvek.

Časovi vožnje

Ništa ne osakati tinejdžera više nego roditelj koji ga uči da vozi dok neprestano viče “Pazi!” ili “Stisni kočnicu!” uz povremeno stiskanje vilicom ili hvatanje za volan. Ako vidite druga iz razreda vašeg deteta, obavezno spustite prozor na kolima i povičite “Vidi ko vizi, zer nije faca?” Ništa ne može osramotiti vaše dete više.

Odeća

Tinejdžeri prosto obožavaju kad im se mešate u stil oblačenja. Idite u tržni centar i obavezno kupite nešto što se vama sviđa, po mogućstvu da asocira na modu iz osamdesetih, a ni beli pamučni veš nije loš izbor.

Da li postoje savršeni roditelji? Ako ih i ima, mi ih nismo upoznali. Previše su svi zauzeti uprapašćivanjem svoje dece.

Tekst: Maja Luković

Comments