U poslednje vreme, neke od najudarnijih vesti u medijima tiču se svetske ekonomske krize i njenih posledica koje muče mnoge, pre svega evropske, zemlje. Ljudi su sve više u panici od gubitka posla, mnogo ih je preko glave zaduženo u bankama i na svakom koraku se mogu čuti ispovesti o sve težem materijalnom stanju pojedinaca.

U Srbiji je situacija takođe vrlo nepovoljna, ali čini se da posle svega što su mnogi propatili živeći pod sankcijama uvedenim 1992. godine, stanovnici naše zemlje ne gledaju na novonastalu krizu tako tragično. Ono što bode oči su velike svote novca koje roditelji uspevaju da izdvoje za prohteve svoje dece – preskupe patike, letovanja, zimovanja, skupocena odeća… Broj tinejdžerki koje nisu redovni korisnici usluga frizera i stalni posetioci kozmetičkih salona je nikad manji. Zato je ovo pravo vreme da se usredsredite na to da pokažete svojoj deci koliko je teško zaraditi svaki dinar. Tako ćete ostvariti višestruku korist – deca će steći radne navike, učiće da što korisnije rasporede svoj novac, a vi ćete deo para koji ste do sada trošili na njih, uštedeti.

Dodatni novac Roditelji i adolescencija: Poslovi za tinejdžere

Tinejdžerima će dobro doći dodatni novac

Kako se kraj školske godine polako bliži, sedite i porazgovarajte sa vašim tinejdžerom o mogućnosti da se tokom vrelih letnjih dana negde zaposli. Mnogo dece će sa oduševljenjem prihvatiti predlog, ali sigurno je da nekima neće biti drago da dane provode radno, umesto lančareći na gradskim plažama i ispijajući kafe po lokalnim kafićima. Nađite način da ga motivišete, ako mu već sama zarada nije dovoljan podsticaj za to, iskren razgovor o situaciji u kojoj se porodica nalazi mogao bi da ga pokrene na aktivnost. Čak i ako su vaše finansijske prilike povoljne, pokušajte da nađete način kako da dete privolite da pronađe neki poslić. Kada jednog dana dođe vreme za pravi posao, sa punim radnim vremenom, ta obaveza i odgovornost neće teško pasti nekome ko je već ranije imao neko radno iskustvo. Naravno, i mnogi poslodavci će ceniti kada vide da je neki od kandidata za posao uspevao da, pored školovanja, obezbedi sebi i džeparac. To asocira na to da je reč o vrednoj i ambicioznoj osobi, a ti kvaliteti će se kod radnika uvek ceniti.

Za tinejdžere je najuzbudljivija pomisao na sve ovo činjenica da će zarađeni novac moći da potroše na šta god oni žele. Roditelji ne bi trebalo da se mešaju u to previše. Da, vrlo je verovatno da će veliki deo zarade otići na stvari koje bi većina smatrala nepotrebnim, ali decu treba pustiti da nagrade sebi čime oni žele. Vremenom će sve veće sume biti odvojene za korisne i vredne potrepštine, deo će se ostavljati sa strane i štedeti, a deo koji se troši na “slatka mala zadovoljstva” će uvek postojati i treba da postoji.

Najvažnije pitanje u vezi sa zapošljavanjem tinejdžera je u vezi sa tim šta bi on mogao da radi. Ovo su neki od poslova za koje često možete naći oglase ili se već tradicionalno smatraju dobrim izborom za adolescente

Prodavac

Ovo je dobar posao za komunikativne osobe. U zavisnosti od toga kakva su interesovanja deteta, ono može izabrati u kojoj oblasti bi volelo da radi. Problem je u tome što, ipak, većina radnji ne želi da zaposli nekoga na određeno vreme, a i većina poslodavaca će smatrati svakog maloletnika nedovoljno sposobnim da obavlja ovaj, donekle odgovoran, posao. Za vreme leta je idealno raditi na prodaji sladoleda – zanimljivo je, solidno plaćeno, a nije ni teško. Druga opcija je i skraćeno radno vreme, koje nudi većina velikih trgovinskih lanaca i koji su i kreirani kako bi i srednjoškolci i studenti imali mogućnost da rade nešto pored obaveza u školi.

 Roditelji i adolescencija: Poslovi za tinejdžere

Čuvanje dece je jedan od najčešćih izvora prihoda srednjoškolaca

Čuvanje dece

Ovo je jedan od najčešćih izvora prihoda mladih. Roditeljima koji traže nekoga za ovaj posao izuzetno je važno da se o njihovom detetu brine neko ko je potpuno zdrav, odgovoran, voli decu, zreo je, lepo vaspitan, zna osnovne stvari o razvoju dece, lako se prilagođava i pošten je. Čuvanje dece je veoma ozbiljan posao i roditelji najčešće zapošljavaju putem preporuke ili nekog od poznanika. Imajte u vidu da što su deca mlađa, posla oko njih ima sve više.

Rad u restoranima brze hrane ili u kafićima

Tokom leta otvori se mnogo restorana i kafića koji rade samo dok traje sezona odmora i raspusta. Postoji više radnih mesta koja odgovaraju mladim osobama, a to su, pre svih, ona za hostese, konobare, šankere, izdavače hrane, pomoćne radnike u kuhinji, a mnogo se traže i osobe za pranje sudova. Za ove poslove od presudne važnosti su urednost, tačnost i ljubaznost, a velika prednost je u vidu mogućnosti visokih zarada od bakšiša.

Šanker Roditelji i adolescencija: Poslovi za tinejdžere

Rad u kafićima donosi veliku zaradu od bakšiša

Držanje privatnih časova

Držanje privatnih časova je možda i najbolja solucija ako vam je dete uspešno u nekoj oblasti, bilo to u vezi sa školom ili nekim vanškolskim aktivnostima, na primer, muzici. Držanjem časova sviranja klavira ili gitare, srpskog jezika, matematike, pisanje maturskih radova, može se na mesečnom nivou zaraditi prilična svota novca, a posao sam po sebi nije težak niti zahteva neku posebnu veštinu i pripremu.

Magacinski poslovi

Slaganje, istovaranje, lepljenje deklaracija samo su neki od poslova koje nudi većina omladinskih zadruga. Za njih je potrebna snaga i izdržljivost, te su ovi poslovi mahom namenjeni muškarcima.

Poljopripvredni poslovi

Zadruge nude poslove branja voća i povrća i plevljenje repe i soje. Posao je poprilično težak zbog vremenskih prilika u kojima se radi (visoke temperature), dnevnice variraju od zavisnosti od vrste posla, ali ako se okupi veće društvo može da bude zanimljivo.

Pored ovih poslova, velika je ponuda i za radnike na građevini, promocije, deljenje letaka, ali se za prva dva više traže studenti, dok poslednji nije puno plaćen, a pri tom nije ni tako lako stajati nekoliko sati na ulici i deliti prolaznicima promo materijal. Rad na pumpama važi na naisplativiji, dnevno se može zaraditi do trideset evra, uglavnom se zapošljavaju srednjoškolci, ali ga je praktično nemoguće dobiti ako nemate “vezu”.

Najbolje je da vi sa decom pogledate sve ponude i iznesete svoje mišljenje, ali bi trebalo da ih pustite da sami donesu odluku u skladu sa svojim mogućnostima i afinitetima. Šta god da izaberu imajte u vidu pozitivne stvari koje će im to angažovanje doneti. Na kraju da napomenemo da je jedna do mogućnosti i volonterski rad, ali u tom slučaju bilo bi lepo da ga vi nagradite nečim za trud koji ulaže.

Tekst: Katarina Kovačević

Comments