Ukoliko su vam deca približno iste starosti, ulaskom u tinejdžersko doba verovatno će doći do zbližavanja među njima. Kako godine budu odmicale, ta veza će postajati sve jača, pogotovu ako su se i kao mlađi lepo slagali. Zajedničke uspomene, doživljaju, problemi i radosti koje ostaju iza njih utiču da se, upravo u adolescenciji, razvije iskrena bratska ili sestrinska ljubav.

Postoje suprostavljena mišljenja oko toga da li su složnija deca u porodicama sa više članova. Neki smatraju da veliki broj dece razvija čvrste veze među njima, da su ta deca skromnija, požrtvovanija, nesebična i spremna da pomognu bratu ili sestri. Drugi pak tvrde da ako u porodici ima troje i više dece, dolazi do zbližavanja dece sličnih afiniteta, a samim tim i do udaljavanja onih sa nešto drugačijim osobinama.

tinejdžeri Roditelji i adolescencija: Odnos među braćom i sestrama

Izbegavajte ulogu sudije u dečijim svađama, pustite ih da sama reše sukob

Važno je da među decom postoji ravnopravnost u očima roditelja. Iako se svako dete voli podjednako, činjenica je da se često favorizuje neko dete, što nije dobra stvar, čak i ako ima objektivnih razloga da se tom detetu ponekad progleda kroz prste. Tako rizikujete da razmazite to dete, a što je još gore, druga deca će zbog toga biti ljuta na vas, ali i na favorizovano dete, a to može ostaviti trajne poslednice na bratsko-sestrinski odnos. Obratite pažnju kako se slažu među sobom vaša deca, a ako primetite da je neko od njih izuzetno otuđeno pokušajte razgovorom da doprete do njega i utvrdite šta ga je to udaljilo od ostatka porodice. Izbegavajte da se mešate u njihove međusobne svađe i prepirke, pustite ih da to sami reše, a tako i vi nećete doći u situaciju u kojoj bi pomislili da nekoga od njih više volite. Uplitanje odraslih može samo još više da zakomplikuje problem, jedino što možete da uradite jeste da ih konstantno usmeravate da razgovorom rešavaju svoje sukobe.

U današnje vreme, kada ljudi puno rade i imaju malo vremena za sklapanje i održavanje prijateljstava, imati oslonac u životu u vidu brata ili sestre je pravo bogatsvo. Tinejdžerske godine su godine kada se taj odnos među decom najviše kristališe, te stoga tada uputite svoju decu jedne na druge, a bliskost koja se tada stvori verovatno će opstati do njihove starosti. Tako ćete i vi biti sigurni da će vaša deca uvek imati sa kim da podele i sreću i tugu, i da će uvek imati makar jednog prijatelja – brata ili sestru.

Tekst: Katarina Kovačević

Comments