Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Dete vam je propuzalo, otkrilo moć da dođe samo do cilja, da svojim sopstvenim telom stigne od tačke A do tačke B i da svojim sopstvenim ručicama zgrabi predmet C, D i E, stavi ga u usta, udara njime po podu i odbaci ga.

Vi ste lukavo prekrili tepih ćebetom i poređali razne zanimljive igračke, svih boja, oblika i teksture. Plišane mede i zeke, kocke i lopte, svetleće i zvrčeće igračke, plastični muzički instrumenti, autići i lutke – sve što vama izgleda kao raj za dete, koje se do sada igralo uglavnom svojim prstićima, a umelo je i da vas počupa onako iz sve bebeće snage, koja uvek zaprepašćuje – teško je poverovati da beba koja još ne sedi može da vam počupa podeblji pramen kose, dok vam se to ne desi.

I tako, pripremili ste mamce i čekate da vidite šta će mu se najviše dopasti dok pokušavate da mu skrenete pažnju kotraljanjem lopte, uključivanjem bučnih svetlećih i zvrčećih igračaka, vozikanjem vozića i prikazivanjem mogućnosti svih ostalih igračaka.

Slatko ćete se poigrati, dok vaša beba odbacuje jedno po jedno i nezaustavljivo osvaja donje delove kredenca, regala, kuhinje.

I dok ste rekli keks, već zna kako se otvaraju vratanca i već izvlači šerpe, kantu za đubre, kutiju sa servisom (koja zloslutno zvecka, a bogami i krcka), grabi svojim bebećim superpauer stiskom listove vaših dragocenih Burdi, koje već petnest godina skladištite na tom mestu, prosipa kutiju sa koncima i iglama, izvlači fioku sa priborom za jelo i dok ste se vi opasuljili i skočili da sprečite najgore katastrofe, ono već pokušava da ugrize rende, mašući spatulom i povremeno promašujući pod, svoje noge, šerpu, vratanca…

Ali taj osmeh!

To su igračke, a ne ona glupa plastična čuda što se dernjaju!

baby crawling on floor Puzim i svet je moja igračka

Puzim i svet je moja igračka

Znam neke mame koje su odmah shvatile. Pa su mirno prale sudove i bavile se kuhinjiskim poslovima, omogućivši deci da se zavlače u donje delove, da vade fioke, šerpe i poklopce. Morale su da izbace na terasu kantu za đubre, da stave neku stazicu ili ponjavicu na pločice, ali uz malo prilagođavanja uslova, deca su se igrala bez opasnosti da se povrede, više nego što su uvek u stanju da se povrede igrajući se, pa makar gledalo vas desetoro pravo u njega.

Neke puzeće bebe vrlo brzo nauče da se vrlo vešto pentraju, pa su za podsticanje vežbanja tih veština, mame ostavljale tanjir sa klopom na stolu i stolice malo odmaknute od stola, da se ne udari glava. Tako su neki puzavci voleli da jedu, penjući se kao mačke na sto i sedeći na njemu.

Takođe, neki dečaci su rođeni majstori i njihove jedine igračke su čekići, šrafcigeri, ekseri, šrafovi, klešta, glinerice, žice i sve ostalo čega obično ima u kutiji za alat.

Neki mališani u pelenama, jedva sigurni na nogama, bili su itekako sposobni da ukucaju ekser, kako im je tata pokazao.

Neka deca posebno vole da se igraju noževima i viljuškama, a neka su vrlo maštovita sa vašim nakitom.

Dakle, kad počnete da prostirete ćebe na pod, stavite dole loptu, malo dalje plastičnu činiju, jednu veću praznu kartonsku kutiju i jednu manju, u koju ste strpali nekoliko kocki, varjaču, plastičnu šolju.

I samo gledajte.

Aleksina Đorđević

 

Editors choice