Da bi vam brak počeo ovom jakom romantičnom simbolikom, treba da imate krupnog, žilavog dasu za muža, sa jakim rukama. Lakše je ako ste mršave i sitne, čak i ako ste trudne. Ali ako ste visoke, krupne i baš trudne, muž mora da bude veći i jači od sveg tog tereta.

Neki običaji su zabavni, neki blesavi, a neki veoma zahtevni. Gađanje jabuke, bacanje sita preko krova – ima to značajnu simboliku. On treba da ne bude ćorav, da ume da puca i to u sitnu metu sa solidne razdaljine. Ona mora da bude sposobna kao onaj četvrti stub koji drži krov doma, dok on čuva i brani nju i potomstvo koje će mu izroditi.

groom carrying bride tanya lippert1 Prenesi me preko praga

U nekim kulturama mlade su uvek trudne – jer zašto bi neko uzimao jalovu ženu? Kakve god da su tradicije i simbolike koje vas uvode u bračni život, to prenošenje preko praga je stvarno romantično.

Možda simbolizuje to, kako će vam život biti lagan i udoban, jer će vas on na rukama nositi (i držati kao malo vode na dlanu).

Ili, kako ćete moći da budete slabi i ženstveni koliko god vam se može, jer ćete u njemu naći pouzdan oslonac.

Ako može da vas nosi preko praga (veliku i trudnu) moći će i da pomeri ormare i komode kad usisava i da donese s pijace boga oca.

Nosiće dete u jednoj ruci, dok drugom meša ručak.

Nosiće jedno dete na krkače, a drugo u kenguru.

Sigurno će vam u svemu pomagati, kad je tako jak.

Pa, ako ne znate ko vas nosi preko praga, sasvim sigurno ćete saznati kad vas unese. Vrlo brzo. Oni kilogrami soli i čega još beše, što treba da podelite sa nekim, da biste ga upoznali, vrlo brzo se potroše. A ako mislite da znate slabosti i vrline svog prenosioca, saznaćete još toga, bez brige. I bićete iznenađene. Možda prijatno.

U svakom slučaju, bolje je udati se, makar i kratkotrajno, nego nikada ne iskusiti brak.

A kad se već udajete, unesite svu dobru simboliku koja vam nešto znači. Jer ako ne započnete puni entuzijazma i dobre nade, propustićete ono najbolje u braku. Početak.

Neka vas obavezno prenese preko praga. Ako je niži od vas i sitan, ne znači da nije dovoljno mišićav. Svaki muškarac bi trebalo da može da podigne svoju (trudnu) ženu i prenese je preko praga. To traje minut, a pamti se celog života.

Znam jedan krupan par, odavno srećno razveden, u kome je mlada bila takoreći pred porođajem, visoka solidno i teška celih sto kilograma. On je bio malo teži i malo krupniji, ali vrlo odlučan. A onda su se zaglavili u dvokrilnim vratima – jer je bilo otvoreno samo jedno krilo. Prisutni su se mnogo smejali, navijali i asistirali, brzo su otvorili i ono drugo krilo, da mladoženju ne izda snaga, a fotke su super ispale.

I posle cele priče, kad god se te slike odnekud pojave, a nekako se uvek pojave na nekom okupljanju rasturene porodice povodom dečijih rođendana, a bogami i na parastosima, svi se setno osmehuju i prepričavaju kako je to bilo na početku.

Ne potcenjujte snagu dobrih početaka. Ako i sve krene drugačije, tužnije i ružnije od svega što ste očekivali, dobre stvari uvek ostaju dobre, lepa sećanja su uvek lepa, a fotografije uvek zabavne.

Aleksina Đorđević

Comments