Ako vam je blizak pojam energetskog toka, onda možete i da prihvatite da vas krsta i vrat bole, jer se tu energija blokira. Vežbanje asana, položaja u jogi uz disanje i meditaciju, balansira energetski tok. Ukoliko vam ovo zvuči  kvaziistočnjački, možda je prihvatljivije objašnjenje da je joga veoma delotvorna disciplina kičme.

U asanama se kičma savija i uvrće na sve strane, bez naprezanja, uz opuštanje a ne naprezanje mišića, čime se stiče trajna gipkost, sprečava okoštavanje i pospešuje cirkulacija.

Pravilno disanje omogućava pravilan dotok kiseonika tokom vežbanja, pa nema nagomilavanja mlečne kiseline i upale mišića.

5bi quyet tap the duc giam can nho yoga 1 Porodica i društvo: Kome treba joga?

Kome treba joga?

Posle nekog vremena, položaje koji su vam bili teški i naporni, izvodite sve lakše, a kad dosegnete osećaj opuštenosti i prijatnosti u zadržavanju nekog napornog položaja, kao što je u početku, recimo,prebacivanje nogu preko glave, sa kolenima pored ušiju, to znači da vam je telo proradilo. Primetićete da vam se vrat više ne koči, da ne ustajete iz kreveta sa napetošću u krstima i da uveče ne morate pola sata da grejete stopala, da biste mogli da zaspite. Držanje tela se popravlja, u stanju ste da se temeljno opustite, jer se to na jogi uči i svi vam upućuju komplimente. Usput ćete verovatno i smršati, iako ne držite neku posebnu dijetu. Takođe, višak kilograma nije nikakva prepreka sticanju gipkosti i osvajanju položaja koje niste mogli ni da zamislite, kao što je, recimo, stoj na glavi.

Aleksina Đorđević

 

Comments