Idu po kući bosi, bez čarapa i papuča, samo u gaćama i majicama kratkih rukava. I to zimi. Onda kad vi navučete najdeblje čarape i dodate džemper preko trenerke i kad se zavalite da gledate TV, umotate se u ćebe.

I nije vam jasno kako to da je samo vama hladno?

I ganjate ih po kući sa čarapama, ogrćete ih kad sednu i počinjete da zvučite kao najgora baba sa neprekidnim obuci se, pobogu dete, obuj barem papuče. U očajanju počinjete da im pretite kako će zaglaviti u bolnici zbog upale pluća i kako će tamo ležati izbodeni iglama, prikačeni za cevčice.

A kad se spreme da izađu nekako uspeju da zaborave kapu, šal i rukavice. Iako ste ponovili nekoliko puta stavi kapu, neću da te vidim da izlaziš bez šala i rukavica, zima ja, aman.

A tuširaju se i peru kosu pred izlazak. I onda obuku onaj mantilić, umesto perjane jakne. I obuju starke, umesto čizama. A donju majicu sigurno nisu obukli!

Da poludi čovek.

Da, oni su tinejdžeri. I nikad im nije hladno.

I onda počnete da im pipate ruke (koje su tople) i zadižete dukseve, da biste se uverili da stvarno ne nose donju majicu.

Aha, a stopala su ti hladna, uzvikujete trijumfalno spremni da ih vežete za radijator i obujete ih.

Ali, mama, to me rashlađuje! Prija mi da mi stopala budu hladna, vrućina mi je!

Happy Group Of Teens Thumbs Up Web Njima nikad nije hladno

Njima nikad nije hladno

Pobogu dete, a sutradan upala jajnika, pa slaba bešika, pa prostata…

Ništa to njima ne govori, osim da ste dosadni, džvanjkavi i matori.

Verovatno vam je zato i hladno.

I verovatno su u pravu.

Njima sve vri u organizmu. Hormoni, valjda.

Ako se setite kako ste vi izbegavali kape i nosili miniće po škriputavom snegu, možda vam bude malo lakše.

I kad subotom uveče ispred klubova vidite gomile polugolih tinejdžerki u najlonkama i štiklama, kratkim haljinicama i bez jakni, među drugarima u tesnim majicama kratkih rukava, koje lepo ocrtavaju rezultate teretane, možete samo da se krstite.

Kao baba.

Idite kući, obucite plišanu pidžamu i džemper, frotirske čarape do kolena, popijte veliku šolju vrućeg čaja, nekog koji umiruje živce, pokrijte se sa dva ćebeta i pogledajte neki film.

I ne čekajte da se dete vrati kući.

Da ne biste morali da gledate kako izlazi iz kupatila samo u peškiru i tako golo sedi uz kompjuter, rezimirajući utiske izlaska na Facebooku, slušajući muziku i četujući do jutra.

Kad najzad osete da im je hladno i krenu da se oblače, to je zato što im se prispavalo. Razvili su temperaturu za spavanje i potrebu za ušuškavanjem. Ali ako im stavite još jedno ćebe, ujutru ćete ga zateći na podu.

Njima nije hladno. Eto.

Aleksina Đorđević

Comments