Stranice ispisane strahom i nemirom žena u vezi sa brakom i vezama više ne mogu da se prebroje. Izdavači slave svoje uspehe objavljivanjem mnogobrojnih knjiga za samopomoć u vezama, kao i knjiga u vezi sa ženskom i muškom seksualnošću, požudama i savetima, za koje nas uveravaju da ćemo njihovom primenom ostvariti sve svoje želje. Muškarci se opisuju kao savršena bića, čija je jedina mana to što su gladni seksa sve dok ne sretnu “onu pravu”. Žene za to vreme traže svog “princa na belom konju”, ili posle nekoliko propalih pokušaja odustaju od ozbiljne veze i braka, i nazivaju sebe Samantom Džouns.

Brakovi koji se sklapaju neretko završe razvodom i suzama zbog neverstva, razočaranja i neispunjenih očekivanja. To je jednostavno tako… Svi mi želimo da radimo na tome da postanemo što bolja i kvalitetnija verzija nas samih, ali mnoge knjige u kojima se piše o toj temi daju više sramnih saveta nego što zaista pomažu. Uostalom, ne moraju svi da budu u braku! Neke veze su bile idilične sve dok se tema braka nije nametnula. Nekad je mnogo bolje negovati vezu nego ispuniti zahteve društva i ozvaničiti je… I za to ima više razloga! Ukoliko ste fokusirani na karijeru i ideja o braku je u drugom planu, neka tamo i ostane. Nema ničeg lošeg u tome i ne treba da se stidite svoje odluke.

Uvek će biti onih koji vas neće podržavati u toj odluci, ali to je isključivo vaša odluka i bolje je da budete svoji, nego da se lažno smeškate i vodite računa da ne ugrozite “onog pravog”. Još jedan od razloga je da ne želite simboličnu i javnu ceremoniju kojom slavite ono što već imate. I to je jako dobar razlog! Zar nije bolje da novac, predviđen za slavlje od jednog dana, potrošite na nezaboravno putovanje o kojem maštate? Mislim da jeste. Putovanje, promena sredine i luda zabava mnogo je bolja opcija od jednodnevnog slavlja. Jedan od čestih razloga nestupanja u brak jeste što ne možete sebi da priuštite venčanje o kakvom sanjate. Tada se zapravo ne radi o tome da dame ne žele brak, već da muškarci ne žele da postave sudbonosno pitanje, jer nemaju sredstva za izdržavanje porodice.

Slika 237 Ne izgovarajte kompromisno da!

Da li potvrdno odgovarate iz pravih razloga?

Za neke monogamija je samo jedno glupo i nepotrebno pravilo. Pokušali su i nije im uspelo. I bolje je da to saznate na vreme, nego da postavite nerealna očekivanja, povredite i razočarate osobu do koje vam je stalo. Jednostavno, sloboda u seksu je za neke nešto bez čega ne mogu, i lakše je i za njih i za druge da brak ostave po strani, dok im se kojim slučajem ne promeni mišljenje. Ukoliko imate neraščišćena osećanja prema osobi sa kojom ste bili ranije u vezi, takođe treba da ostavite brak u drugom planu. Teško je svakoga dana zaspati i buditi se pored osobe o kojoj ne maštate.

Čula sam mnogo puta od dama koje su više godina u braku da se i posle mnogo godina sete svoje prve ljubavi, i razmišljaju o tome šta bi bilo da se ta, najčešće tinejdžerska, veza nije prekinula. To je jednostavno pogrešno… I nije fer ni prema vama ni prema osobi za koju ste sve na svetu. Možda nijedan od ovih razloga nije vaš, već jednostavno ne želite da se venčate. Bili ste na mnogim venčanjima, bili ste iskreno srećni zbog svakoga od njih, cenili ste sva pomešana osećanja tokom ceremonija, ali ne vidite sebe kao nekoga ko stoji pred oltarom. U stvari, od ideje braka vam je muka, ne želite predivan dijamant na prstu, raskošnu venčanicu, ili mislite da je “voleću te i biću ti veran zauvek” nerealno i neiskreno… I to je sasvim u redu što osećate, i još bolje je što stojite iza svojih uverenja! Ili jednostavno, još uvek niste srele pravog.

Tekst: Jelisaveta Popov

Comments