Razgovor sa detetom počnite tako što ćete mu kupiti kasicu prasicu i savetovati ga da počne sa štednjom.

Vrednost novca je veoma važna, a još je važnija stvar da deca isto to shvate. Da ne zahtevaju previše i ne plaču u prodavnici kada ne želite da im kupite nešto. Koliko samo roditelja crveni upravo zbog nestašne dece koja nikako ne žele ni da se pomere sa mesta dok im se ne kupi željena igračka.

Ako je sudeći prema studiji koju je objavio “Journal of Political Economy” ne zavisi sreća naše dece samo od novca koji donesemo kući, već i od vaspitanja i životnih lekcija koje im prenesemo.

Lepo ljudi kažu da se vaspitanje nosi od kuće, a veže se za najranije dane našeg detinjstva, još otkad smo prohodali. Za koje stvari su nam se mama i tata ljutili, neretko nas lupili po šaci i šta je to što je roditelje najviše izvodilo iz takta.

Danas su druga vremena i nije dozvoljeno rođenom detetu šljapiti vaspitnu, ali u tome i jeste poenta: “Zlatna reč i gvozdena vrata otvara”. Zato pričajte sa svojom decom od malena, učite ih pravim stvarima, a posebno obratite pažnju na novac i na način na koji se troši, a naročito kako se ona odnose prema njemu.

161 Naučite dete da ceni dinar koji ima

Biti zdrav je najvažnije

Ovo je lekcija koju im morate usaditi u glavu zarad njihovog ličnog dobra. Džaba vi detetu date da kupi čokoladu u neograničenim količinama ili gazirani sok ukoliko to nije zdravo.

Ne treba im udovoljavati po svaku cenu, jer oni sa svojih nekoliko godina ne mogu bolje znati šta je dobro, a šta ne.

Usmeravajte finansije tako da vaše dete bude zdravo, pa čak i ako to znači da ne smete da mu kupite čokoladu u prodavnici.

Savetovati, savetovati… savetovati

Saveti su nešto što roditelj može podeliti sa detetom onda kada uspostavi prisan odnos zasnovan na harmoniji i ljubavi. Tek onda možete da krenete sa pričom kako ima mnogo siromašne dece i kako treba svu hranu koju ima nesebično da deli sa vršnjacima. To ne znači da treba svima da daje oberučke, ali već od malih nogu treba ga privikavati na reč “humanost”. To će se ustaliti u njegovoj glavi kao normalna stvar i svoj dobrotvorni rad, ma koliko mali bio, održavaće i kasnije, kad poraste.

244 Naučite dete da ceni dinar koji ima

Svi greše… ponajviše deca

Naravno da se dečije greške opraštaju, a to je nešto što se ne dovodi u pitanje. Nego, evo kako možete grešku pretvoriti u poučnu lekciju.

Naime, kada dete nešto uzme krišom, vi mu recite da će dobiti duplu porciju ako to više nikada ne uradi i ako lepo pita.

Nikada ne recite “ne”

Kategoričko “ne” ne treba primenjivati na deci. Ona mrze kad ih neko odbije i to ih još više razljuti. Jednostavno, razgovarajte sa detetom, podelite zabrinutost oko novca i videćete kako će učinak biti veći.

Izvori fotografija: magazin.net.hr

Violeta Stojanović

Comments