Svašta ćete čuti o tome šta sve može negativno da utiče na razvoj ploda u vašem stomaku. Ako niste sigurni u sebe i uprkos zdravom razumu imate dileme, koje nekako zaobilaze logiku i psihologiju, pogledajte da li na spisku ima i vaših dilema – i odgovora na njih.

f1d62cfcae46d9ceb87df5d7ed379572 Najčešće nedoumice o tome šta je BEZBEDNO u trudnoći

Da li je bezbedno farbati se?

Vrlo malo hemikalija preko kože dopire u vaš organizam (a to znači i bebin) putem farbanja kose. Ako već strahujete, imate loša iskustva (prethodni pobačaji) i ne želite ništa da rizikuje, sačekajte sa farbanjem do drugog tromesečja (verovatno će vam ionako biti svejedno kako izgledate), kada je plod razvijeniji i otporniji. Prirodne boje su možda rešenje, ali to „prirodno“ je uvek pod znakom pitanja, osim ako koristite kvalitetnu kanu – a to je ona koja samo i jedino farba u crveno. Prava kana ne daje crnu, niti bilo kakvu drugu boju.

Depilacija?

Nema dokaza da je uklanjanje dlačica elektrolizom štetno, kao ni njihovo čupanje. Jedino što ćete možda biti osetljiviji na bol, pa će depilacija voskom biti neprijatnija nego obično. Kreme za depilaciju? Isto kao i sa farbanjem – vrlo malo te hemije prodire kroz kožu, ali ako radije birate predostrožnost – obrijte sva veća područja, a manja počupajte pincetom.

Da li smem da nosim brushalter sa žicom?

Nema ograničenja – osim onoga koji nameće povećanje i težina vaših grudi. Vrlo je verovatno da vam u trudnoći žica neće biti dovoljna potpora (na koju ste navikli) i da ćete poželeti da nosite brushalter više nalik oklopu, koji će vam držati grudi na mestu. Možda ćete imati potrebu da ga nosite i noću. Pronađite udoban brushalter, nema veze koliko izgleda staromodno i ružno i da li ima žice ili ne. Jedini je uslov da vam olakšava nošenje sopstvenih grudi.

Smem li da pijem kafu?

Da li vam prija, kao i do sada? Onda smete. Izaziva vam gorušicu, muka vam je i posle kafe osećate težinu u želucu? Onda nemojte.

Comments