Nije lako biti roditelj, vaspitati dete i ukazati mu na prave puteve u životu… Pružati mu sve što poželi, kupovati mu i udovoljavati, pogrešan je način vaspitanja. Biti dobar roditelj znači usaditi u dete sposobnost i znanje i pružiti mu ljubav. Mi vam dajemo nekoliko najboljih stvari koje možete učiniti za vaše dete, a koje će njegov život kasnije učiniti boljim.

Finansijsko znanje

Jedna od najboljih stvari koje možete da učinite za svoju decu jeste da ih naučite kako da upravljaju novcem. Ako im objasnite da je novac veoma teško zaraditi, a lako potrošiti, i da je potrebno i štedeti, a oni to shvate, postigli ste pravu stvar.

SLIKA 2. Najbolje stvari koje možete učiniti za svoju decu

Znati upravljati novcem je veština koja će im koristiti

Pružati nezavisnost

Da li poznajete neke roditelje koji prosto ne mogu da se odvoje od dece, neke koji i dalje decu tretiraju kao malu i nesposobnu da sama odlučuju o svom životu? Ako vaspitate dete da bude nezavisno uradili ste dobar posao.

SLIKA 36 Najbolje stvari koje možete učiniti za svoju decu

Kada odgajate svoju decu pomozite im da se razvijaju u pravcu o kom ona žele, podržavajte ih, umesto da ih sputavate i namećete svoje želje

Individualnost

Nisu svi roditelji dobri u podsticanju da njihova deca razviju sopstvene interese i ličnosti. Postoje roditelji koji žele da njihova deca budu ili ostvare ono što oni nikada nisu mogli, ili pak oni koji žele da ih deca naslede i nastave njihov put.

Obrazovanje

Veoma je bitno da dete podstaknete da uči i stiče nova saznanja o svetu koje ga okružuje. Rad sa njima je veoma bitan! Posvetite im što više vremena, učite sa njima, crtajte, učite ih da pišu i broje pre nego što krenu u školu, jer tako ćete videti koliko je vaše dete u stvari zainteresovano za knjigu.

SLIKA 4 2 Najbolje stvari koje možete učiniti za svoju decu

Saznajte koji predmeti vašem detetu idu bolje da bi ih više podsticali na one koji im idu slabije

Porodica je sve

Ako ste se ikada pitali koliko su zajednički obroci za decu važni, odgovor je sledeći – veoma! Pružite detetu barem jedan zajednički obrok u toku dana i tako ćete ga naučiti da je porodica i druženje sa članovima porodice najveće bogatstvo.

SLIKA 55 Najbolje stvari koje možete učiniti za svoju decu

Pobrinite se da se vaša deca osećaju bezbedno i željeno, ali ih nemojte gušiti i pritiskati

Volite ih

Jedna od najvažnijih stvari koje svom detetu možete da pružite jeste ljubav – volite ih i ona će spoznati vrednost ljubavi. To će im pomoći da lakše i bezbrižnije odrastu.

SLIKA 65 Najbolje stvari koje možete učiniti za svoju decu

Dete će osetiti sigurnost i privrženost vama ako budete zajedno provodili što više vremena, a pravo vreme za to jesu zajednički obroci

Tekst: Mirjana Bačkonja

Comments