Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Kako je za vreme večere u vašoj kući? Da li neko sedne da jede, ili luta okolo, grabeći šta stigne iz frižidera i žureći da obavi svoje aktivnosti? Iako izgleda nemoguće uveče okupiti celu porodicu za stolom, istraživanje pokazuje da se u velikoj meri trud isplati.

Zapravo, istraživanja pokazuju da tinejdžeri koji ne učestvuju u svakodnevnim porodičnim večerama imaju tri i po puta veće šanse da posegnu za prepisanim ili ilegalnim drogama, sem marihuane. Devojčice koje jedu pet ili više puta nedeljno sa svojim porodicama imaju 33% manje šanse da razviju nezdrave navike u ishrani, kao što su preskakanje obroka ili anoreksija.

Kako možete uzeti ovu statistiku u svoju korist i ubrojati svoju decu među srećnike? U pet jednostavnih koraka, možete ustanoviti rutinu obroka koja odgovara vašoj porodici.

Prvo, vi i vaš partner morate odlučiti da se posvetite porodičnom obroku. Ne možete svom suprugu objasniti zašto je važno? Ukoliko on nema vremena, počnite bez njega. Samo počnite da servirate večeru svako veče i zahtevajte da deca budu tu. Pustite da ide prirodnim tokom.

Sledeće što treba da uradite jeste da uključite decu u planiranje. Iako porodični obroci nikada nisu bili deo vaše rutine, sedite svi zajedno i objasnite im da pravite promenu – i recite im zašto. Radite zajedno da biste shvatili u koliko će sati večera biti na stolu i šta to znači za svakoga. Ko će postaviti sto? Ko će oprati sudove? Isplanirajte detalje.

s11 Nađite vremena za porodične obroke

Istraživanja pokazuju da tinejdžeri koji učestvuju u svakodnevnim porodičnim večerama izrastaju u psihički zdrave ljudi koji nisu skloni porocima

Šta tu ima za njih? Deca i supružnik će mnogo lakše prihvatiti promenu, ako vide prednosti plana. Objavite da će svako moći da odredi šta će biti na meniju za jedno veče u toku nedelje, sve dok jedu tuđe izbore bez pritužbi. Stvorite naviku probanja nove hrane zajedno sa omiljenim porodičnim jelima. Stavite svima do znanja da uvek postoje sendviči u rezervi, ako zaista ne mogu da jedu ono što je posluženo.

Budite fleksibilni. Večera je veoma važna kao porodični obrok, ali nije jedina opcija. Ako zajednička večera jednostavno ne funkcioniše zbog sporta, dodatnih planova, poslovnog rasporeda, napravite porodični doručak. Da, to možda znači nešto ranije ustajanje, ali veći deo pripreme možete obaviti veče pre toga. Zamislite kako će biti divan osećaj poslati svoju porodicu (i sebe) u svet sa najvažnijim dnevnim obrokom u stomaku.

Planirajte unapred kada god je to moguće. Sastavite nedeljni plan obroka i okačite ga na frižider. Napravite listu svih pripremnih poslova i vidite šta je moguće uraditi unapred. Zamrznite nešto od jela tokom vikenda, ili napravite duple porcije svojih omiljenih jela i zamrznite pola. Ubrzo ćete uhvatiti ritam i zajednički obrok će biti nešto čemu se radujete.

Tekst: Maja Luković

Editors choice