Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Roditelji širom sveta znaju da je dodir nežne bebine kože jedan od prvih načina da se povežu sa bebom i prenesu joj svu svoju ljubav. Jedno od najvećih zadovoljstava svake majke predstavlja milovanje meke i nežne bebine kože, kao i upijanje njenog divnog mirisa.

Dodir – Prvi zajednički jezik roditelja i bebe

Slobodno možemo reći da u prvih nekoliko nedelja nakon rođenja bebe, pa i meseci, koža predstavlja jedan od najvažnijih organa. Majka i dete instinktivno osećaju jedno drugo i tako razvijaju prvi zajednički jezik: jezik dodira. U toj neverbalnoj komunikaciji oni postaju veoma “pričljivi”, nisu više usamljeni pojedinci, već aktivni učesnici. Na ovaj način, prvo majka, a kasnije i svi najbliži, otac, medicinske sestre, rođaci, pomažu bebi da lakše razume nova iskustva koja je čekaju u životu. Dodirom pomažemo bebi da pravilno protumači različite situacije. Nežno milovanje pružiće sigurnost i spokoj, kako roditelju tako i detetu. Mili pogledi, nežni dodiri ili blago dodirivanje vrhom nosa olakšaće prve korake vaše bebe u novom svetu.

NIVEA Baby Visual 2 Moja omiljena nega: Snaga dodira

Čulo dodira u koži nas upozorava

Poznato je da do nas preko kože stižu mnoge važne informacije o okolini, neophodne za opstanak. Uz pomoć čula dodira krećemo se kroz život, pri čemu nas osećaj bola upozorava na potencijalno opasne situacije. Kod beba se taktilni osećaj razvija mnogo pre čula vida i sluha. Naime, koža je vezana za najraniju fazu našeg postojanja. Ona je naš prvi, ali najosetljiviji organ. Ljudski embrion razviće čulo dodira, kao izvor svih osećaja pre svih ostalih čula. Već u osmoj nedelji života, pri dužini od samo 2,5cm ploda, pri milovanju gornje usne ili nozdrve, fetus će reagovati pomeranjem svog vrata ili tela. Čak i pre toga, u najranijoj fazi razvoja, fetus postaje svestan taktilnih signala, shvata njihovo značenje i shodno tome se i ponaša i odgovara. Tako se stvara osnova za dalju komunikaciju između majke i deteta. Pošto fetus u tom periodu još uvek nema razvijene oči i uši, čulo dodira predstavlja jedini vid komunikacije. Tako beba počinje da deli svoja osećanja sa okolinom i međusobno razumevanje roditelja i bebe postaje moguće.

Zašto milovanje i maženje toliko prija

Dugo se nije znalo za anatomsko i fiziološko poreklo prenosa impulsa pri nežnom dodiru kože. Mnogobrojna istraživanja dala su odgovor na pitanje zašto koži toliko prija kada je nežno dodirujete. Koža ima specijalnu mrežu nerava poznatiju kao C-taktilna (CT) mreža. Ova mreža nerava stimuliše prijatne reakcije kada blago dodirnete kožu. CT mreža nalazi se i na kosmatim delovima tela i prenosi nervne signale vrlo sporo (1 metar u sekundi) koristeći nemijelizovana nervna vlakna. Podsvesni aspekti dodira, kao što su osećanja ili senzacije, najverovatnije se sprovode upravo preko ove CT mreže. Stručnjaci smatraju da se stimulacijom CT nerava, oslobađa hormon oksitocin, koji aktivira osećanje zadovoljstva i podstiče uspostavljanje emotivne spone između majke i deteta. Osim CT mreže, koža ima i drugu nervnu mrežu koja vrlo brzo prenosi signale (60 metara u sekundi) pomoću mijelizovanih nervnih vlakana. Pomoću ove mreže prenose se svesni odgovori na dodir. Na dlanovima je ova mreža veoma gusto raspoređena, kako bi omogućila fine i izdiferencirane senzacije i funkcije šake.

NIVEA Baby Visual 1 Moja omiljena nega: Snaga dodira

Nega kože je više od obične higijene

Ovaj vid neverbalne komunikacije naročito je prisutan tokom negovanja nežne bebine kože. Svaki i najmanji dodir prilikom kupanja ili masiranja bebe učvršćuje veze izmedju roditelja i deteta. “Želimo da roditelji budu sigurni da su napravili pravilan izbor proizvoda za svoju bebu i da se bezbrižno prepuste uživanju i dragocenim trenucima provedenim sa svojim mališanima,” kaže Dr. Annegret Wehmeyer, međunarodni medicinski savetnik za NIVEA Baby proizvode. “NIVEA Baby proizvodi najbolji su izbor za nežno čišćenje i zaštitu, kao i velika podrška zdravom razvoju bebine kože.”

NIVEA Baby Soft krema

Obezbeđuje tokom celog dana odgovarajuću hidrataciju kože i pomaže razvoj prirodne zaštitne funkcije kože. Ulje-u-vodi emulzija sadrži ekstrakt nevena koji umiruje kožu, neutralne je pH vrednosti i ne sadrži parabene, alkohol i veštačke boje. Podnošljivost na koži je klinički i dermatološki dokazana.

NIVEA Baby Soft Cream Moja omiljena nega: Snaga dodira

200 ml, cena: 331 din

NIVEA Baby Ulje

Intenzivno hidrira i nežno čisti osetljivu bebinu kožu, a uz to je idealno za masažu bebine kože. Ovo ulje visoke čistoće sa prirodnim bademovim uljem, sadrži formulaciju i sastojke koji su usklađeni sa Nemačkom Farmakopejom (DAB). Ne sadrži konzervanse i veštačke boje. Podnošljivost na koži je klinički i dermatološki dokazana.

NIVEA Baby Caring Oil Moja omiljena nega: Snaga dodira

200 ml, cena: 331 din

NIVEA proizvodi za negu beba – Blaga zaštita uz NIVEA dodir koji neguje

Podnošljivost na koži je klinički i dermatološki ispitana.

Svi sastojci su veoma prijatni za kožu.

Proizvodi su razvijeni u saradnji sa dermatolozima i pedijatrima

Editors choice