Kada pomislimo na šezdesete, pored ostalog verovatno pomislimo i na sve te srećne porodice koje veselo čavrljaju za stolom na zajedničkim ručkovima i večerama.

Tate su radile, mame kuvale, a pametna deca sklanjala igračke za sobom, radila domaći i poslušno ispunjavala očekivanja svojih roditelja.

Međutim, danas ne da samo mame rade, već sve češće i deca. Pretrpani obavezama, jedu s nogu kad stignu, a vreme provedeno u kući troše na gledanje televizije ili igranje video-igrica.

To dalje prouzrokuje nesuglasice u porodici i često roditelji i nisu upućeni u živote svoje dece.

Ali verujte, uz samo malo napora i truda, i savremene porodice mogu biti bliske i provoditi kvalitetno zajedničko vreme.

Ako ništa drugo, bilo bi dobro da se bar tradicija zajedničkog ručka održi. A kada jednom sednete za sto, zaboravite na svoj mobilni telefon. Neće svet propasti ukoliko ne odgovorite na neku poruku odmah ili ne proverite kakvu fotografiju je vaš prijatelj postavio.

family dinner shutterstock 84198496 700x352 Moja idealna porodica: I tinejdžerima treba pažnja

Iskoristite vreme da razgovarate sa svojom decom. Budite upućeni u njihova postignuća u školi, to sa kim se druže i šta rade posle škole. Ukoliko ne vodite računa vaše dete lako može upasti u neki problem, a onda kada jednom to i saznate može biti već odavno kasno.

Deci treba da ispričate i stvari iz vaše svakodnevice. Neka anegdota sa posla, gde ste bili i šta ste videli, zanimaće ih. Vašem detetu je potrebno da oseća bliskost sa vama i dobro je da može da zna da sa vama može voditi prijateljske razgovore.

Ukoliko baš nikako niste u mogućnosti da se svi okupite na zajedničkom ručku, organizujte neke druge aktivnosti za vašu porodicu.

Idite zajedno u bioskop ili pozorište, možda u zajedničku kupovinu, šetnju po parku ili organizujte veče igranja društvenih igara.

Napravite neku poslasticu, okupite se i pozovite i neke prijatelje i provedite kvalitetno vreme igrajući zabavne društvene igre.

Svakako, s vremena na vreme bilo bi dobro i da otputujete. Ukoliko su vam deca velika, neka idu na more sa društvom, ali poseta rodbini, nekoj znamenitosti ili jednostavan piknik u prirodi, biće svakako nezaboravno iskustvo.

Lenka Gatić

Comments