Ljudi vole da izvrću istinu, tako da bude svarljivija, prihvatljivija, čak laskava. Stalno to rade sa ljubomorom. Tvrde da je ona izraz ljubavi. Da je zdrava doza ljubomore potrebna da održava varnicu ljubavne vatre. Tako treba da vam laska ako vam je partner ljubomoran. To znači da je zaljubljen u vas.

Ha! Ali to je isto kao kad pitate muškarca da li vas voli, a on vam kaže da mi nije stalo, ne bih bio sa tobom.

Da mu nije stalo, ne bi bio ljubomoran.

Odlično. Ali do čega je njemu tu stalo, osim do sopstvenih interesa?

Možda mu je stalo do udobnosti koju mu donosi veza sa vama. Ima gde, ima s kim, nije baš da ste ljubav njegovog života, ali ne smetate mu previše. Ako vas izgubi, izgubiće mnoge prednosti života koji vodi. A kako se tu uklapa ljubomora?

A, pa vi ste njegovi. Niko ne može da dira nešto njegovo. To se zna. On je ipak muškarac, a ne samo neka proračunata muška kučka.

Toliko o tome da mu je stalo. I do čega mu je stalo.

Ali, ima i onih kojima je stvarno stalo. Do dobre drame.

Oni će praviti scene, ludeti, zastrašivati vas, pretiti batinama i vama i svima oko vas. Demonstriraće silu, nastojeći da vas zaplaši. Proveravaće vas, čitaće vam poruke na telefonu, moraćete da mu kažete koja vam je šifra na fejsbuku, ili ćete morati stalno da je menjate. Možda ćete njegove ljubomorne ispade shvatati kao deo njegove strasne prirode, koleričnog temperamenta i zaljubljenosti u vas. Dok vas jednom u nastupu ljubomore ne bude udario. Gurnuo niz stepenice. Pretio nožem. Pištoljem.

Couple Arguing 12549481 Ljubomora – predvorje pakla

Dotle ste već toliko uplašeni, da vam je jasno da to nije ljubav, nego ludilo. Opasna bolest. Opasna po vas.

Mnogi ljubomorni muškarci su pretukli svoje cure. Neki ih još uvek prebijaju. Neki su svoje dotukli.

Ne tvrdim da su samo muškarci skloni da odlepe od ljubomore. Kao što ne tvrdim ni da su odlepili od ljubomore. Samo se na taj način njihov odlep izražava.

Žene isto umeju da budu užasno prostački osvetoljubive kad su ljubomorne. Valjda zato što su slabije, pa ne mogu da istuku muškarca, one buše gume, seku košulje i jakne, menjaju brave, uznemiravaju druge žene za koje sumnjaju da imaju nešto sa njihovim čovekom.

Ko god da je obuzet ljubomorom, pravi pakao od života onom drugom. I ta takva ljubomora, koja gazi, sumnja, maltretira, ničim ne može da se umiri. Ima muškaraca i žena koji su pokušavali sve, ne bi li umirili partnera, pa su se zapustili, prestali da se kupaju, farbaju i lepo oblače, čak i da se javljaju ljudima na ulici, ili da razgovaraju telefonom i da se druže.

Svojevoljno su prihvatili ropstvo, ali ljubomora se nije smanjila ni posustala.

Zato što nikada nije ni imala nikakve veze sa njima.

Ne shvatajte i ne prihvatajte ljubomoru olako. Ni svoju ni tuđu.

Ljubomora je problem, slabost karaktera, bolest. Nema veze sa ljubavlju.

Aleksina Đorđević

Comments