Nije crno i nije belo, nego je verovatno prošarano. U nekim stvarima sigurno grešimo, a neke sigurno radimo kako treba. Deca su različita i ono što je primereno za jedno dete, za neko drugo nije. Ni roditelj nije robot, koji samo ubaci program podešen za svoje dete – niti ima više različitih programa ako ima više dece. Obično se odnosimo koliko god možemo isto prema deci, da bismo bili fer i da ne ispadne da jednom detetu više popuštamo i da od jednog očekujemo više nego od drugog – tako nam nalaže zdrav razum. Pogledajte neke od smernica sa Facebook stranice “Danijeline pametnice” pa uporedite sa svojim odnosom prema detetu, a pogledajte ih i na stranici, tamo ih ima više, a takođe ima i korisnih roditeljskih komentara.

“Ako vaše dete laže, to znači da ste preterano reagovali na njegove greške u prošlosti.”

Neka deca su veoma maštovita i sklona da izmišljaju situacije u kojima su se našla. Obratite pažnju na to da napravite razliku između bujne mašte (koja se može usmeriti kreativno) i laganja, koje služi da dete sakrije ponašanje za koje strahuje da će biti kažnjeno.

“Ako vaše dete nema samopouzdanja, to je zato što ste ga više savetovali, nego ohrabrivali.”

I odrasli vrlo retko slušaju savete, čak i kad su vrlo mudri. I nama je ponekad potrebnije da nas neko ohrabri i podseti nas da je važno da pokušamo, da bismo nešto naučili i stekli iskustvo.

deca 2 Koje roditeljstvo je DOBRO, a koje loše?

“Ako vaše dete ne ume da brani svoj stav i drži do sebe, to je zato što ste ga često javno disciplinovali.”

Decu ne treba grditi pred drugima (vršnjacima, porodicom, prijateljima), to je ponižavajuće iskustvo. Kao što odrasli ne treba među sobom da se svađaju u javnosti i prave scene i kao što šef ne treba da riba zaposlenog pred ostalima. Destruktivno je za onoga kome se upućuju prekori, a druge dovodi u neprijatnu situaciju. I ako ovo radite, nemojte misliti da niko nema prava da se umeša, jer upravo, niko ne treba da svedoči disciplinovanju, a ako svedoči sceni, onda ima prava da reaguje.

“Ako svojoj deci kupujete, a ona i dalje prisvajaju stvari koje im ne pripadaju, to je zato što im ne dozvoljavate da učestvuju u izboru.”

Deca često uzimaju tuđe igračke, naročito u vrtiću. Ovo može da bude prolazna faza prilagođavanja kolektivnom duhu i pravilima, ali ako se javlja kod starije dece, vredi razmisliti o ovom konceptu.

Comments