Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Evo filmske verzije onoga šta parovi rade: uvek se smeju međusobnim šalama, kuvaju večeru zajedno, lete na romantična putovanja, i imaju dosta dobrog seksa (nikada ne peru veš). Prava verzija je mnogo drugačija ali stvara jače, bogatije brakove na duge staze. Najsrećniji partneri ne jure stalno vatromete i sreću. Tajna njihovog uspeha je mnogo jednostavnija, kažu istraživači: parovi u stvarnom životu rade 10 stvari da održe njihovu ljubav jakom. Savetujemo da uradite isto što rade i oni:

Pustite da vam se izgradi ljubav

Ako mislite da uzbuđeno lupanje srca u novonastaloj vezi ostaje takvo i posle dužeg vremena, veoma ćete se iznenaditi. Parovi koji započnu vezu misleći da će vatrena zaljubljenost trajati zauvek, izgube 50% strasti jedno prema drugome posle samo 18 meseci, navodi Robert Epstajn. Parovi koji postaju srećniji vremenom su oni koji razumeju da se ljubav razvija, postaju mirniji i mnogo moćniji.

Budite fini

Najsrećniji parovi rade ono što ostali parovi ne rade: bivaju ljubazni jedan prema drugome. Nisu u pitanju ni noćne masaže ni ponude da se operu sudovi, (iako to ne može škoditi). Srećni partneri jednostavno ne postaju ljuti i vulgarni među sobom, čak i u raspravama. “Srećni parovi se međusobno tretiraju kao najbolji prijatelji”, kaže Dejvid Pener, klinički asistent Gotam sa instituta za veze. “Oni su dobri jedni prema drugome na kraju svega. To je ono što gradi ljubavna osećanja.”

Uradite ovo u krevetu

Iznenađenje: Glupiranje nije na vrhu liste najvažnijih stvari što parovi rade. A šta jeste? Pričanje. Provodeći nekoliko minuta svake noći pre spavanja u razgovoru sa svojim partnerom, omogućava vam da budete u toku, napravite planove, i diskutujete o problemima u tihom, mirnom okruženju, objašnjava profesor socijalne nauke Pol Rozenblat sa Univerziteta u Minesoti, autor knjige “Dvoje u krevetu”.

Izlazite na duple sastanke

Večera za dvoje je prijatna, ali večera u četvoro je isto jako važna za veze. Vezujući se za drugim parovima, zapravo ojačavate vašu sopstvenu vezu, prema studiji iz 2010-te u Vejn Stejt Univerzitetu. Ako imate otvorene, intimne razgovore sa drugim parom, ojačaće i vaš osećaj zajednice. Biti blizak sa njima, znači biti blizak i međusobno.

lifestyle 2 Kako da sačuvate svoju bračnu sreću?

Večera u četvoro

Suočite se sa vašim razlikama

Većina parova ima svojih razlika, i što ih više budete imali, veće su pretnje u vezi, prema Dr. Epstajnu. Ali kako se nosite sa njima je ono što zaista važi. Srećni parovi iznose svoje različitosti na otvoreno, umesto da ih poriču ili potiskuju. “Postavite se prema svojim različitostima ne kao prepreci nego kao prema nečemu neminovnom i samo potražite način da funkcionišete i pored njih”.

Preskočite ćaskanje

Parovi koji vode razgovore o dubljim temama češće uspeju da razviju kvalitetne odnose od onih koji to ne rade. Lagane teme jesu tu da vas drže vedrima, ali su isto tako i površan pristup stvarima, kako objašnjava studija pod nazivom Psihološka Nauka. Istraživanja pokazuju da najsrećniji parovi imaju duplo više ozbijnih tema od nezadovoljnih parova koji se trude da razgovor uvek održe na površini.

Budite jednako posvećeni svom braku

Ako nijedno od vas dvoje nije voljno da radi na problemima, ne znači da ćete biti nesrećniji od partnera koji se tome posebno posvećuju. Ključ je da oboje ulažete jednako energije u svoju vezu, bilo da je ta energija prejaka ili slaba. Kako Psihološka Nauka objašnjava, sreća ne zavisi nužno od toga koliko je stvarate već koliko ste oboje voljni da je doživite.

Smekšajte

Gotovo da je nemoguće da potpuno izbegnete svađe. Zapravo, dešavaju se češće nego što bi iko voleo. Ali, najsrećniji parovi se trude da od konflikata ne prave sukobe. Smekšaju u pristupu iznošenja određenog problema i, tako, nijedno ne oseća kako ovo drugo uvek istera po svome.

Naglasite pozitivne stvari

Srećni parovi se hvale međusobno najmanje pet puta više od nesrećnih parova. Oni, takođe, daju i komplimente ovom drugom mnogo češće, nekada čak i tokom svađe. U pravu ste, nije uvek lako biti fini (pročitali ste stavku broj 3, zar ne?) ali se isplati da se potrudite jer ćete tako stvoriti čvršću vezu.

Tekst: Maja Luković

Editors choice