Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Provodite sa svojim detetom kvalitetno vreme

Igrajte se sa svojim detetom (decom), to je kvalitetno vreme. Ponekad je to igranje pričanje priča, grljenje, gledanje crtaća i komentarisanje, ponekad je igranje lutkama, kockama, koficama, ponekad je izmišljanje neke avanture u šetnji kroz park, odlazak na sankanje, klizanje, vožnju biciklama… Neophodno je da imate sa svojom decom vreme u kome ćete biti posvećeni njima, deliti sa njima sadržaje, poklanjati im punu pažnju, animirati ih i aktivno učestvovati u svetu mašte. Igranje je najozbiljnija i najvažnija potreba deteta i kad u njemu učestvujete, osvežavate svoje kreativne potencijale i osnažujete i obogaćujete veze između sebe i deteta. Deca zaista najbolje uče kroz igru – a pored njih, setićete se kako se igri najozbiljnije predaje i mnogo ćete naučiti o roditeljstvu (kroz igru). To važi za malu, kao i za odraslu decu i tinejdžere – načini igre, pažnje i posvećivanja se menjaju, ali princip je isti.

Budite uzor

Deca uče od roditelja tako što ih posmatraju i upijaju. Ona preuzimaju naše modele ponašanja, zato vodite računa o svom ponašanju, radite na sebi, osvešćujte se – volite sebe, da bi vaše dete naučilo da voli sebe. Ako zahtevate od deteta da se ponaša na neki prihvatljiv način, a vi sami se u nekim situacijama ne ponašate tako – morate povući svoje zahteve i preispitati svoje motive i uzroke svog ponašanja. Kad vi osvestite i razrešite svoje konflikte i postignete integritet i doslednost, onda osvetljavate put svom detetu – i osvajate pravo da tražite i zahtevate od svoje dece ono što tražite i zahtevate od sebe. Ako ste smireni, ljubazni, pristupačni, rešavate probleme tako što ih razlažete i razmatrate dok ne shvatite suštinu, pristupate pomirljivo, stalo vam je do istine, tolerantni ste i nikoga ne osuđujete – vaša deca će te vrednosti usvojiti bez truda ili otpora.

roditelji 2 1 Kako da budete bolji roditelji

Razgovarajte i objašnjavajte

Roditeljski zahtev nije zapovest i prevaziđeno je očekivati da deca budu poslušna i da se povinuju nečemu, samo zato što je roditelj to rekao, naredio, tražio. Deca zaslužuju objašnjenje, a davanjem objašnjenja im ukazujete pažnju i poštovanje. Ona možda ne razumeju sasvim ono što govorite, kad su baš mala, ali razumeju vašu spremnost da im izađete u susret, da ih uključite, da ih čujete i uvažite. Sve se može objasniti čak i malom detetu, na jednostavan način, koji će njemu biti blizak i prihvatljiv. Ne pokušavajte da sakrijete neke neprijatne istine od deteta, jer ono oseća, iako ne razume, da nešto nije u redu – bolje mu objasnite. Ako ste bolesni, uplašeni, tužni i dešava se nešto neprijatno u vašem životu, uputite dete u to, da ne bi, zbog svog snažnog osećaja (koji ostaje neiskomuniciran i potisnut) zaključilo da je ono krivo što vama nije dobro. Deca su egocentrična i to je način na koji rezonuju – oni su u centru svog sveta, pa su sigurno krivi za loše stvari koje se roditeljima dešavaju. Objašnjenja i razgovori ih razrešavaju krivice i ukazuju na to da roditelji imaju i neke delove života koji nemaju nikakve veze sa decom (to je vest za njih).

Pružite bezuslovnu ljubav

Nikada osuda, uvek razumevanje i podrška – kad vam se nešto ne sviđa i to ne odobravate, iskažite svoj stav, ali zadržite razumevanje, iskazivanje ljubavi i podrške. Dete mora da pravi sopstvene greške i stiče sopstvena iskustva, a vi ste tu da ga prihvatite, utešite i volite kad je povređeno zbog toga (a ne da mu kažete “lepo sam ti rekla”), kao i da srušite neke svoje predrasude i zbog deteta prihvatite ono što vam se ne sviđa i nije vam blisko. Poverenje i razmena opstaju na bezuslovnoj ljubavi i podršci, a to je najveći kvalitet roditeljskog odnosa, koji se sa godinama obogaćuje i produbljuje, jer postaje dvosmeran – kako deca rastu i sazrevaju, sve više i sama razumeju i podržavaju svoje roditelje, a to je neprocenjivo.

Fotografije: unsplash.com

Aleksina Đorđević

Editors choice