Deca prihvataju kućne obaveze u različitim okvirima – neka će namestiti svoj krevet i srediti sobu, a neka će ići u prodavnicu, voditi mlađeg brata u vrtić i prati sudove – biće vam stvarno od pomoći.

Neka deca više vole da rade sve drugo, nego da uče, pa će se časkom poduhvatiti usisavanja, brisanja prašine, ribanja stepeništa, grabuljanja dvorišta – zbog čega ćete vi biti zadovoljni i nećete im zvocati zbog bednih ocena.

Neku drugu decu će biti nemoguće naučiti najminimalnijem redu, koji pokušavate da održite u rusvaju koji su u stanju da stvore. Stalno, svakodnevno, zvučaćete kao pokvarena ploča i bićete dosadni sami sebi i nećete moći da shvatite zašto već jednom to dete ne zapamti da se izuje čim uđe u kuću, da ne baca stvari svuda oko sebe kad se svlači, nego da ih poređa na stolicu, da knjige drži na polici, a jaknu na čiviluku.

Ne znam zašto, ali neka deca su hodajući rusvaj, sposoban da se raširi i zarazi sve oko sebe u roku od odmah, dok su neka druga sposobna da održavaju red ili da u formi kreativnog nereda tačno znaju gde im se šta nalazi.

Hodajući rusvaj nikada neće znati gde mu je ona košulja, izbaciće sve iz ormara da pronađe pantalone koje je juče skinuo ko zna gde (kao da u dvosobnom stanu postoji hiljade mesta na kojima neko može da se svuče i ostavi pantalone) i kad posle njega uđete u kuću, zateći ćete sebe kako raskrčujete prolaz, a da se niste ni izuli i kako cupkate jer vam se piški zadnjih pola sata, ali ne možete ni da stignete do kupatila, a već u jednoj ruci držite ranac u koji drugom rukom trpate knjige koje su se prosule nasred poda, dok ispod jedne miške stežete duksericu koju treba složiti, a ispod druge majicu i čarape koji idu na pranje – kad ste već na putu za kupatilo.

mess Kad vam je dete sila haosa i nereda

Kad vam je dete sila haosa i nereda

Kad rusvaju bane društvo, srediće sobu za tren oka – tako što će sve da gurne u fioke, ormare, pod krevet, bilo gde, gde se ne vidi na prvi pogled.

Nikakva količina vašeg besa, dokazivanja, nagovaranja, molbi, obećanja i ucena, neće uticati na stanje rusvaja, osim možda trenutno. (Ne dam ti pare za izlazak, ako momentalno ne spakuješ sav veš.) I kad rusvaj reši da uradi nešto korisno, jer nije baksuz i nije totalna lenština, samo je rusvaj, započeće pet stvari, od kojih će tri završiti delimično, a dve će ga odvesti u istraživanje, koje će na mestu istraživanja napraviti trostruko veći rusvaj. Kad vidi vaše izbezumljeno lice na ivici suza, reći će ne brini, ništa, srediću, i pokušaće, stvarno hoće. Ali neće uspeti. Možete da plačete i da očajavate, rusvaj će dati sve od sebe da vas uteši. Ali učinak će biti manje nego polovičan.

Rusvaji su često veoma kreativna, senzitivna, pametna, topla i zabavna deca, sa kojom ćete moći da razgovarate o svemu, u čijem društvu ćete se zabavljati, kao što se obično i svi njihovi drugari zabavljaju, rusvaj će vam pružiti emotivnu podršku i osećaj da niste sami na svetu, da stvarno imate nekog svog i kad bude neka panična situacija stvarno ćete moći da se oslinite na njegovu snagu i sposobnost za saradnju. Rusvaj vas neće buditi ujutru (iako ne zna gde su mu pantalone), sam će ustati za školu i spremiti se. A kad vi ustanete, sat vremena posle njega, prvo ćete rutinski desetak minuta sklanjati češljeve, dezodoranse, četkice, sveske, i svu odeću koja je pala na pod dok je tražio onu košulju, taman umesto jutarnje gimnastike.

Rusvaj je dobar za održavanje kondicije.

I za treniranje nerava.

Aleksina Đorđević

Comments