Društvene mreže su postale glavni način komunikacije, a novi vidovi komunikacije se sve češće pojavljuju. Iako Tumblr nije tako nova društvena mreža, široko je rasprostranjena posebno kod tinejdžera, dok roditelji ne znaju mnogo o ovom sajtu. Zašto ga tinejdžeri vole i na koji način funkcioniše?

Roditeljima je često teško da isprate trendove kad su društvene mreže u pitanju. Taman kada se upoznamo sa novom “kul pojavom” na ovom polju, tinejdžeri su već prešli na nešto drugo i novije. Sa Myspace-a su prešli na Facebook, pa onda na Instagram, a onda je došao na red Tumblr kao nova zanimacija i interesantan način povezivanja sa svetom. Kako Tumblr “radi”?

Šta je to “Kul”?

Forma Tumblr-a je nešto između Bloga i Twittera, gde u svakom momentu možete da podelite fotografije, klipove, tekstove, muziku… Bilo gde da se nalazite. Tumblr je moguće koristiti preko mobilnog telefona, e-maila ili vašeg pretraživača – čak je omogućeno i da sa telefona postavite audio poruku koju će vaši “pratioci” moći da čuju nekoliko sekundi kasnije. Korisnici ovog sajta vole raznovrsnosti koje Tumblr pruža kao i instant konekciju sa drugima. Ovde kreativni idu da se izraze i da pronađu ideju. Ne postoji druga platforma ovog tipa. “Pratite kreatore sveta” je sa pravom slogan ovog sajta.

Reakcije drugih

Tinejdžeri danas zahtevaju komentar na sve što urade. Na Instagram-u možete sa lakoćom postaviti fotografiju nečega što ste tog dana videli, jeli, radili… Vaši pratioci će imati mogućnost da to i iskomentarišu. Tumblr, međutim, uz opciju postavljanja fotografija nudi i opciju teksta koji uz fotografiju možete da podelite u vidu bloga, a ako ste postavili pitanje u tekstu, korisnici Tumblr-a će odgovoriti. Ako sagradite bazu pratilaca na Tumblr-u postajete “popularni” na ovoj platformi, a to se najčešće postiže komentarisanjem na stvari koje su drugi postavili, kao i drugim interakcijama sa ljudima na ovom sajtu.

s1 Gde su tinejdžeri dok ste vi na Facebook u?

Rasprostranjenost novih internet stranica je sve veća

Šta bi roditelji trebalo da znaju

Tumblr nije mesto za mlađe tinejdžere kao ni za maloletne, jer u svakom momentu postoji mogućnost da se, kroz “haštagove” pretraže neprikladni sadržaji za taj uzrast. Korisnici i kreatori sajta su ohrabrivani da “fleguju” odnosno obeleže kao neprikladne, sve stvari koje u sebi imaju neprikladan sadržaj. Tumblr jasno daje naznaku da li je nešto primereno za uzrast ispod osamnaeste godine, ali ništa neće sprečiti tinejdžera da slobodno pretražuje ovakve sadržaje, nažalost. Upozorenja o zabrani postavljanja svega što se tiče diskriminacije na polnoj, religijskoj, rasnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi su jasno naznačena korisnicima sajta. Sve što promoviše samopovređivanje, poremećaje u ishrani, samoubistvo i sve što može biti štetno po maloletnike je zabranjeno postavljati na Tumblru.

Zaključak

Tumblr možda nije za svakoga, ali ako vaše dete u tinejdžerskom dobu ima interesa za muziku, fotografiju, pisanje i slično, ovo je pravi teren da izrazi svoju kreativnost. Pokažite interesovanje za stvari koje vaše dete postavlja na ovom sajtu, kako predostrožnosti radi, tako i zbog boljeg upoznavanja sa njegovim interesima u životu. Informisanost u vezi sa tim šta vaše dete deli sa drugima će otvoriti komunikaciju između vas.

Tekst: Maja Luković

Comments