Bajke. Definitivno su učinile naše detinjstvo čarobnim. Definitivno su nam pružile mnogo toga. Definitivno treba da ih čitate i svojoj deci, a evo i zašto:

Naučiće bitne životne lekcije

Mnoge moralne lekcije pravih bajki su različite od njihovih ekranizacija. Pouka “Male sirene” nije kako se udati za princa, već spoznaja da naša dela imaju posledice. Bajke koje nam pričaju u detinjstvu imaju mnogo dublje značenje nego bilo koja istina koju saznajemo tokom života. Bajke će nas jako dobro naučiti kako da razlikujemo dobro od zla, jer su njihove lekcije jasne i deci.

Probudiće im nadu

Bajke bude nadu u iskupljenje, pobedu dobra nad zlom, nadu da će neprijatelji biti poraženi. Dečja svest o stvarnim događajima sastoji se samo manjim delom u iskustvu, a u velikoj meri od mašte i zato deca vole srećne završetke i nadu koju im pružaju bajke.

bajke 21 Evo zašto svojoj deci TREBA da čitate bajke

Naučiće ih kritičkom razmišljanju

Bajke uče decu da razmišljaju kritički  tako što deci jasno pokazuju posledice odluka i dela pojedinih likova.

Podstaći će njihovu maštu

Bajke nam proširuju vidike. Dodaju vile, čarobnjake i divove u naš “običan” svet i podstiču nas da razmišljamo kako bi to bilo da su ova bića stvarna. Iako znamo da bajke nisu istinite, volimo da verujemo u njihovu čaroliju, zar ne?

Comments