Koliko ste se puta zapitali kada pogrešite, zašto se roditelji ljute? Da li ja učim zbog sebe ili mojih roditelja? Šta ja zaista volim? Pronađite svoje odgovore na jednom mestu u ovom divnom tekstu.

Sta je deci zaista potrebno Deca i odrasli

Šta je deci zaista potrebno?

Deci je potrebna istinska briga, ljubav, nežnost i pre svega razumevanje za njihove ideje, misli i fikcije. Kada ste mali, vama se čini da je sve moguće i da se svaka želja može ispuniti, zahvaljujući vašim čarobnjacima, to jest, roditeljima. Koji će pri svakoj detetovoj želji, odmah uraditi sve da je ostvare, a da vi toga niste ni svesni, koliko to znači. Mali univerzum deteta, koje ima male želje, vremenom postaju velike i intenzivnije, šta se tada dešava sa detetom, kada nema više roditelja da ispuni njegova očekivanja, odrastanje kuca na velika vrata, realnost postaje bolnija, suočavanje iskrenije. Stoga se postavlja pravo pitanje, u kojoj meri treba deci ugađati, koliko im treba ispunjavati želje, jer postoje momenti u životu kada zbog neostvarenih želja u životu, postaju isfrustrirani i nesrećni, zbog prevelikih očekivanja ili nerealnih, kako god da ih imenujemo. Kako decu sačuvati uz pomoć prave ljubavi i brige i izvesti ih na pravi put, a da ne stvorite zavisnike mamine i tatine sinove i kćeri.

Upoznajte decu sa smislom zivota i postojanja Deca i odrasli

Upoznajte decu sa smislom života i postojanja

Kada vas dete nešto pita o stvarima i pojmovima koje ga okružuju i nisu mu najjasnije, nemojte mu odgovarati sa: “Nemam vremena, umoran sam, drugi dan ćemo pričati” i tako dalje. Dete će potražiti odgovor na nekom drugom mestu, to mesto može biti ulica ili u okviru svojih vršnjaka, ali pravi odgovor neće dobiti. Šta se dešava tada u njegovoj glavi, dolazi do zablude ili nerealnih predstava. Onda počinjete vremenom da shvatate da dete nema preterana interesovanja da vas pita za bilo šta, postaje pasivno ili naprotiv aktivno i nikada nije kod kuće, e tada nastaje problem. Ne smete dozvoliti da dete pored svojih roditelja nađe odgovore na pogrešnom mestu, a ne u svom domu, u svom uporištu, od kojeg zavisi njegova životna stabilnost. Sa detetom treba uvek razgovarati, morate da mu pojasnite da postoji smisao u svemu što radi, da sve što radi i sve što mu se dešava u životu dešava se sa razlogom, pa i ako su poteškoće u pitanju, u svemu treba da ima svrhu i svoj cilj. Naučite ga da ima pre svega kratkoročne ciljeve, planove za naredni dan i celu nedelju, kako bi u tome video smisao svojih aktivnosti i rezultate. Kada savlada dnevne aktivnosti koje iziskuju neku aktivnost ili uključuju detetovu sposobnost, da li je igra u pitanju ili domaći zadatak, sa postignutim rezultatom da li bio pozitivan ili negativan, naučićete ga od malih nogu odgovornosti, uspehu ili porazu. Zato kada dođe faza sazrevanja dolazi i lako preuzimanje odgovornosti, ukoliko se na ovaj način pristupa vaspitanju deteta.

Sve u svoje vreme i u uskladjenom tempu Deca i odrasli

Sve u svoje vreme i u usklađenom tempu

Posmatrajte svoje dete svakoga dana, kada god imate prilike, od momenta kada prvi put nauči da sedi, prohoda i prve izovorene reči. Uživajte u svakom momentu njegovog odrastanja. Potrudite se da  njegove sposobnosti i veštine koje spoznate na početku, unapredite i podržite. Ne dozvolite da vas vaše neostvarene ambicije povedu i da nastojite da ih ostvarujete kroz svoje dete. Ukoliko ste na tom putu, zaustavite se, vi ste svoju priliku imali, sada je njegovo vreme došlo da odlučuje u svoje ime. Neka odlučuje u svom tempu, pomozite mu samo da ne skrene sa svog puta, budite tu da ga pogurate, kada se demorališe. Nemojte mu soliti pamet, kako se to žargonski kaže, jer i on ukoliko je pogrešio vidi i sam i oseća, a vi kao roditelj odgovorni ste da mu kažete da će sve to proći i da se uspravi i krene dalje. Samo mu dajte ljubav, kao kada cvetu dajete vode i ono lepo napreduje, tako vam je i sa decom, dajte mu ljubavi i podrške i vi ste mu sve. Ne dozvolite da mu budete idol ili slično, samo mu dajte do znanja da treba da traga za svojom zvezdom i da će je pronaći ako veruje, da nije lako, ali da se svaki trud isplati. Verujte u svoju decu i oni će verovati u vas.

Tekst: Alex Anđelković

Comments