U našoj kulturi ne postoji tradicija bračnih zaveta, onih koji mladenci sami smišljaju i upućuju jedno drugom. Postoje crkvene zapovesti lep tekst koji vam pročita matičar, a i jedno i drugo vas realno upozoravaju na teške trenutke. U dobru i zlu, to je ono što svi znamo, iz filmova i iz života.

Niko nam ne garantuje ne samo da će biti više dobrog, neko ni da će dobri i loši trenuci i periodi makar biti u ravnoteži. Osim ako jedan dobar trenutak na vagi teži kao deset loših.

Bračni parovi provode život zajedno. To znači brigu o dva individualna života, plus zajednički život, plus životi dece. Trebalo bi da je u paru lakše voditi računa o tolikim životima. Često uopšte nije.

Niko ne zna koliko će izrasti, promeniti se ili u šta će se pretvoriti ono što preduzimaju, puni ljubavi, strasti, snage i dobrih namera.

Brak je projekat i preduzeće, isto koliko je avantura i neizvesnost.

Zahteva ravne mere srca i razuma. Zahteva razumno srce. Toleranciju, zarad stabilnosti. Prihvatanje i razumevanje kao najveći pokazatelj ljubavi.

Brakovi opstaju tamo gde su partneri saborci i kolege, gde imaju zajedničke ciljeve i ineterese i rade na njihovom ostvarivanju.

Planovi, dogovori, konsultacije – to je vezivno tkivo za dobar brak.

Kao i apsolutna podrška u teškim momentima, u bolesti, tuzi i nesreći.

True Love with a Happy Marriage Bračni zaveti

Bračni zaveti su poetičnija varijanta bračnog ugovora, ali sigurno je korisno i jedno i drugo. Jer podseća na realnost, na okolnosti, stremljenja i zahteve, na sve ono što čini svakodnevni život, i sa čime lubav ne može da izađe na kraj, jer samo ljubav nije dovoljna. Potrebna je rešenost, hrabrost, istrajnost, čovečnost, sve one vrline koje krase strastvenog planinara koji je krenuo u osvajanje planinčine. Dobra oprema i računanje na nepredvidive događaje i okolnosti, biće od pomoći mnogo više nego ljubav prema planinarenju.

Samo što planinar ima obuku i iskustvo.

Za brak kao da nema razumne pripreme. Osim ako već nismo imali iskustvo zajedničkog života ili braka. Drugi i treći brakovi su za profesionalce. Od njih se očekuje da su nešto naučili. Da znaju šta je brak, šta moraju, a šta ne smeju da čine da bi opstao i da umeju da održavaju izvor prijatnosti i zadovoljstva koje im donosi zajedništvo.

Bilo bi mudro osmisliti bračne zavete koji će sadržati iskustva onih koji su prošli kroz obuku braka, bez uopštavanja kao što su u dobru i zlu nego konkretno:

Obećavam da ako se budem osećala izdano i prevareno, neću reagovati ishitreno. Pokušaću da razumem i oprostim, daću svom partneru svaku šansu i boriću se za naš brak.

Obećavam da ću tražiti ono što mi treba i saopštavati svoja osećanja i da se neću ljutiti što partner ne ume da mi čita misli.

Obećavam da ću se truditi da naučim da pružam ljubav svom partneru onako kako je njemu potrebno, da neću od njega očekivati da se promeni, ali ću podržati njegovu potrebu za promenom, u pravcu njegovog rasta i razvoja.

Sigurno možete i sami da smislite još toga. A za bračni ugovor angažujte advokata.

I onda spojite sastojke i držite se recepta.

Ako ne uspe, probajte ponovo.

Dajte svaku šansu onim dobrim namerama, ljubavi i potencijalu koji ste osećali na početku.

Aleksina Đorđević

Comments