Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Za sedam godina, iskusićete svaki aspekt braka, potrošiti strpljenje i osećanja i sto sedam puta će vam pasti na pamet da bi razvod možda bio bolji.

-Kao prvo, savet psihologa, jedan od mnogo puta ponovljenih, glasi ne spavajte u istom krevetu. Osim ponekad i neka to budu neki posebni momenti, koje nećete olako potrošiti. Ili kad vam je baš hladno. Ako imate uslova, možete spavati i u odvojenim sobama, tako vam neće smetati to što on voli da se uspava uz TV ili ćete moći na miru da čitate, a da njemu ne smeta svetlo. I nećete se gurati, osim kad se uželite.

-Nemojte podleći navici da provodite sve vreme zajedno, jer je tako jeftinije, praktičnije i jer nema opasnosti da ljubomorišete oko toga gde je ko i sa kim je. Dajte prostora svojim samostalnim potrebama. Ne morate da se družite sa njegovim prijateljima, niti on sa vašim prijateljicama, normalno je da svako ima svoja interesovanja. Ako on voli sport, a vi biste da se izležavate uz TV, pustite ga, neka ide na fudbal, tenis, šta god, a vi se sami izležavajte. Idealno bi bilo da svako od vas ima neko interesovanje koje ga drži i obnavlja mu energiju, tako nećete sabotirati jedno drugo. Osim ako baš oboje ne izgarate od želje da zajedno pohađate školu plesa, sve drugo svako može da sprovodi sam za sebe, sa kompletnim učinkom i bez prebacivanja partnera. Neophodno je da obogaćujete i iskazujete sebe na vama svojstven način i neophodno je da partner ne da nema ništa protiv toga, nego da i sam to čini i u potpunosti vas podržava.

-Svađajte se, ali nemojte se vređati. Nemojte upotrebljavati uvredljive reči, a nemojte dozvoliti sebi da vas vređa ono što vam partner prebacuje. On je možda u pravu, a vi možda možete da se korigujte. Dobro slušajte šta govori, jer tako će izneti neku svoju stvarnu potrebu koja vama možda promiče ili koju uporno zanemarujete. Ako partner u svađi jedino izražava svoju bojazan, ljubomoru i nesigurnost, nevređanje i slušanje će vam omogućiti da shvatite šta ga to čini nesigurnim i da mu pomognete da i on to sagleda. A to obično nema veze sa vama i potrebom da korigujete svoje ponašanje, nego sa njegovim nerasvetljenim konfliktima i kompleksima. Svađajte se sa svešću o tome da se volite i podržavate i da želite da rešavate probleme, a ne sa mržnjom i potrebom da okrivite svog partnera, pobedite u svađi i ispadnete pametniji.

happy couple newlyweds 7 načina da preživite 7 godina braka

Ta magična sedmica je više kliše, u koji ćete sigurno upasti ako ne pazite, nego magija kojoj se ne možete odupreti.

To prosto nije pametno. A jeste destruktivno.

-Nemojte potcenjivati snagu vanbračne avanture. Koliko je pokazatelj toga šta nije u redu, toliko vam pruža mogućnost da postavite stvari na nov način, osnaženi bolom, iskustvom pronađete u sebi sposobnost ne samo da razumete i oprostite, nego da proširite vidike i da postavite vrednosti na način aktivnog čuvanja vrednosti. Spremnost da se suočite sa onim što vas najviše povređuje, bez dramatičnog i patetičnog reagovanja, ucenjivanja i pakovanja kofera, čuva ogroman potencijal mudrosti i podrške za ubuduće. Nemojte bežati od neprijatnih istina, one su prilika da se sve pretrese, da se odbaci suvišno i da se utvrdi da je ono najvažnije živo i vredno truda.

-Seks ne rešava probleme. Intimnost je deo odnosa, ljubavi, privrženosti, zajedništva, ono najživotvornije sa čim je veza počela i što raste, menja se i prolazi zajedno sa vašim odnosom kroz sve faze i periode. Nemojte koristiti seks da se izvinite i zagladite nesporazume. Koristite reči i postupke. A seks neka ostane ono najradosnije i nalepše, čemu prilazite sa obostranom razigranošću i žudnjom.

-Ako ste odvojili posebno vreme da ga provedete zajedno, provedite ga zabavljajući se. Nemojte tada rešavati probleme, raspravljati se zbog para, dece, seksa. Zabavljajte se kao kad ste se zabavljali. To će vam pomoći da se setite zašto ste zajedno i zašto se volite.

-Ne lažite. Ne poveravajte se partneru samo da biste rasteretili savest, ali ako vas nešto pita, a vi imate neki neprijatan istinit odgovor, recite ga. Bolja je svaka istina nego laganje kojim zapravo dodatno vređate partnera ubeđujući ga da tripuje, da njegov osećaj nije ispravan i da nema razloga za brigu. Pre ćete dobiti oproštaj za najgori prestup, nego za to što pokušavate da ga napravite ludim i nekompetentim, dok je sve vreme na tragu onome sa čim vi ne želite da se suočavate. Isto tako, kad nešto pitate partnera, očekujte da čujete bilo koji neprijatan istinit odgovor, a ne ono što biste više voleli da čujete.

Vodite računa i dopisujte sopstvena pravila preživljavanja u braku. Ima parova koji su opstali više puta po sedam godina i oni će vam reći poverenje, tolerancija, ljubav.

I najkomplikovanije tvorevine napravljene su od najobičnijih sastojaka.

Editors choice