Venčanja su sve maštovitija, ali i sve ekonomičnija – trend je da se prati neka tema, da se pokaže kreativnost, a ne neukusno razbacivanje novca. Osim ako je venčanje potpuno u stilu praćenja svih lokalnih običaja, gosti ne moraju da vade novčanik svakih petnaest minuta i da vade papirnate novčanice, kako bi zadovoljili neki običaj. Stvari se pojednostavljuju i stil venčanja je sve manje tradicionalan, a sve više urban i praktičan. Najčešće, to znači da će mladenci odabrati bend, ili di-džeja i da će sa njim imati dogovor o repertoaru i ceni usluge, odnosno, neće biti naručivanja pesama i “kićenja” muzikanata novčanicama.

Ukoliko je ipak moguće naručivati pesme, potrebno je da poštujete neka pravila, kako ne biste ispali nekulturni i nametljivi.

Ne čekajte da se napijete i da vas ponese raspoloženje, pa da tražite pesme uz koje ćete lomiti čaše i iskazivati sve prateće emocije, u stilu klasičnih narodnjačkih pesama. Ako baš želite da naručite pesme, učinite to na početku proslave, jer je koncept verovatno takav da se atmofera postepeno zagreva i podiže, da bi kulminirala na kraju večeri. A tada svi treba da se provode, a ne samo vi.

Ne nagovarajte muzičare da vam ispune muzičku želju, ističući svoje zvanje i titule, odnosno, predstavljajući se kao povlašćen gost (što verovatno niko i ne čini, ako nije suviše popio – dakle, nemojte se napiti, nepristojno je). Svi su gosti jednako važni i samo ćete skrenuti pažnju svima – ne na dobar način. Ostavićete utisak naduvene, neotesane i ne baš veoma inteligentne osobe.

Comments