Čast je biti kuma (svojoj najboljoj prijateljici, verovatno) i običaji nalažu da poziv za kumstvo svakako prihvatiš sa radošću i odgovornošću. Kumin posao je da bude uz mladu tokom svih priprema za venčanje i da joj pomogne u donošenju svih važnih odluka. Neke detalje organizacije kuma može (i treba) da preuzme na sebe, naročito ako si u nečemu dobra i imaš iskustva (dekoracija, šminkanje, stajling).

Pre svega, kuma je glavni savetnik, ili bar neko ko je u stanju da mladi pravi društvo i pruža podršku u dilemama traganja za savršenom venčanicom. Kumin zadatak nije da pronađe tu perfektnu haljinu, nego da odlučno kaže budućoj nevesti da joj taj model uopšte ne stoji i da joj treba haljina koja će istaći njene kvalitete (duge noge, lepa ramena), a prikriti nedostatke (ravne grudi, koščati kukovi). Kuma ne treba da povlađuje mladinoj želji da izgleda kao princeza, ako će u takvoj haljini izgledati smešno i luckasto.

Tu je i izbor prostorije, dekoracije, muzike – ako si bila ne nekom venčanju koje je ostavilo na tebe utisak, jer je sve bilo na nivou (i shvatila si koliko taj nivo zavisi od prostora, dekoracije i dobre muzike) možeš se zauzeti za primenu tog recepta – ukoliko se mlada slaže. Takođe, neke njene zamisli su možda bolje od tvojih, a neke su možda nepraktične i neostvarljive, ali dve glave su pametnije od jedne i kuma je svakako pozvana da bude glas razuma i odgovornosti.

Comments