Ukoliko je u planu i crkveno venčanje, kuma ima zadatak da učestvuje u svemu što običaji nalažu – u crkvi u kojoj se zakazuje venčanje, obično te upute, čak daju i spisak potrepština i zaduženja oko sprovođenja glavnih običaja, a možeš i da se raspitaš i saznaš kakva iskustva imaju drugi, kada su u pitanju običaji i uloga kume tokom venčanja u crkvi.

Organizacija venčanja je zahtevna i lepo je da kuma bude na raspolaganju i u svemu pomogne, ali treba imati u vidu da mlada možda želi većinu toga da obavi sama, u dogovoru sa mladoženjom.

Tradicionalno, kuma organizuje devojačko veče, ali naravno, i u tome mlada ima odlučujuću reč i kuma treba samo da pomogne u sprovđenju njenih zamisli. Ali ako mlada u potpunosti prepušta kumi organizovanje devojačke večeri, trebalo bi da kuma zna šta će joj sigurno najviše prijati i da ne pravi neka radikalna iznenađenja.

Postoje neki običaji, koji nalažu da kuma obavlja ovo ili ono, a ovaj spisak svakako treba shvatiti kao predlog – običaji će se sprovoditi u onoj meri u kojoj je budućoj nevesti stalo do toga.

Kuma kupuje drugi bidermajer; poklanja mladi podvezicu (na dan venčanja); donosi tortu; donosi poklon za mladence; plaća muzici pesme po narudžbini; priprema zdravicu; kupuje sveću i belo platno za venčanje u crkvi.

Kuma se postaje – i ostaje i to je ono što je lepo i dostojanstveno u toj ulozi. Bićeš kuma i nadalje i imaćeš svoje mesto u svakom porodičnom slavlju i okupljanju koje mladenci organizuju.

Izvor fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments