Svi govore kako je put do zdravlja unošenje što više vode u organizam i što više voća i povrća. Međutim, koliko je to što kažu da je zdravo zapravo dobro za naše zdravlje. Imamo primer prskanog voća, salata koje su uzgajane blizu auto-puteva i koje su pune štetnih materija. Takođe, riba koja je uzgajana u zagađenim rekama, povrće zalivano vodom punom bakterija. Kada tako razmišljamo ispada da baš ni sa jednom vrstom namirnica ne možemo biti sigurni. Zato ne valja preterivati sa unosom nijedne od njih. Naročito budite oprezni kada jedete sledeću hranu:

Pšenica

Mnogi imaju opasne alergije od pšenice i intoleranciju na gluten koji se nalazi u njoj. Bolji izbor je kinoa.

Škampi

Iako su puni hranljivih materija, škampi su klasifikovani kao jedan od najvećih alergenata kada je hrana u pitanju. Razlog je protein tropomisin koji se nalazi u njima. Takođe većina škampa se sada uzgaja na farmama škampa u kojima se često događa pojava bakterija i virusa.

Kiseli đumbir i wasabi

Ovi proizvodi su puni aspartama, veštačkih boja i ukusa. Wasabi je veoma redak čak i u Japanu, tako da osim ako ne večerate u veoma poznatom i skupom restoranu, biće da jedete hemijski proizveden sos, čiji ukus samo podseća na original.

Paradajz, krompir, paprika

tomatoes c Zdrave namirnice koje ne treba baš uvek jesti

Malo ko zna da ovo povrće ima svoj sistem odbrane protiv “napadača”. Oni luče alkaloide kada se osete ugroženim i kada neko počne da ih jede. Zato njihov ukus postaje malo gorak. U velikim količinama, alkaloidi znaju biti veoma štetni. Izazivaju upale i pospešuju reumatski artritis. Ipak, u malim količinama, dobri su za zdravlje.

Lenka Gatić

Comments