Povrće je bitan deo svačije dijete i ishrane. Povrće sadrži mnogo bitnih nutritijenata i ima dosta vlakana koji povoljno utiču na dijetu. I, uz dnevnu kvotu od pet do devet obroka salate, čuvate organizam od raka, oboljenja srca i dijabetesa. Dakle, koje je to najbitnije povrće koje bi trebalo da jedete kako biste se najbolje izborili sa bolesima? Čitajte da saznate!

Paradajz

Iako je tehnički voće, paradajz se najčešće služi kao povrće. Pun je likopena, onih prelepih crvenih krugova (kao i svi proizvodi koji su bazirani na paradajzu) koji su poznati po tome što su sjajni za borbu protiv raka. Ne samo da su puni vitamina (od vitamina A do K), nego i održavaju krvni pritisak pod kontrolom i pomažu smanjenju broja radikala u našim telima.

Brokoli

Nekoliko tipova hrane mogu da se mere sa brokolijem u smislu borbe protiv bolesti. Ovo povrće je puno antioksidanata i pomaže smanjenju rizika od stomačnog, plućnog i rektalnog raka. I, baš zato što je brokoli tako bogat beta-karotenom, vitaminom C i folatima, takođe je dobar za pojačanje imunog sistema i borbu potiv prehlade.

Surse de vitamina B9 Zdrave grickalice: Povrće

Navalite!

Prokelj

Ovi maleni komadi zelenog povrća su naročito bitni za trudnice jer su puni folne kiseline, B vitamina koji sprečava defekte neuralne cevi. Prokelj je takođe pun vitamina C i K, kao i vlakana, potazijuma i omega-3 masnih kiselina.

Šargarepe

Ova narandžasta čudesa su puna nutritijenata koji su sjajni za oči, kožu i kosu. Šargarepa je, takođe, povrće najbogatije važnim antioksidantima, kao što je vitamin A. I zato što su puni vitamina koji su bogati vitaminom C, šargarepe štite kardiovaskularni sistem.

Bundeva/Tikva

Odličan izbor anti-inflamatornih nutritijenata kao što je vitamin C i beta-karoten, bundeva/tikva može da pomogne u tretiranju mnogih stanja kao što su astma, osteoarthritis i reumatični artritis. Bundeva/tikva je bogata potazijumom, magnezijumom i vlaknima.

Maja Luković

Comments